Vučić o „non pejperu“: Nisam video nikakvu mapu, zalažem se za postojeće granice

Vesti 17. apr. 202121:19 > 23:3156 komentara
Podeli:
Izvor: Andrej ISAKOVIC / AFP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije video nikakvu mapu ili plan o promeni granica na Balkanu. "A to što neki žele odmah da to pripišu Srbiji, mnogo govori o njima "i tu mislim na pojedine krugove u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Zagrebu", rekao je on.

Nisam takav da lažno optužim nekoga poput Janše, a da nisam video, rekao je Vučić u emisiji Fokus na B92 o navodnom non pejperu slovečankog premijera Janeza Janše.

Povezane vesti

„Premijer Janša je otvoren čovek, imali smo potpuni drugačije stavove tamo negde devedesetih, ali to je čovek koji iskusan, imao je dugu karijeru, a proveo je i jedan period iza rešetaka. On je neko ko ima lično dostojanstvo i tvrdo zastupa neke stavove. Lagao bih kada bih rekao da sam video neke mape ili planove, ne mogu drugačije od toga”, objasnio je Vučić.

„Jedno je šta bi možda Janša želeo, ništa ne mogu da mu zamerim i pohvalim, jer ništa nisam video, ne znam gde su i kako su videli neki drugi“, ukazao je Vučić.

„Ne mogu da se saglasim sa ujedinjenjem Kosova i Albanije, moram da poštujem teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“, rekao je Vučić.

On je rekao da se zalaže „za postojeće granice Srbije, sa Kosovom i Metohijom, i sa Bosnom i Hercegovinom sa Republikom Srpskom“.

„Za nas je najvažniji mir i puna stabilnost“, rekao je Vučić i dodao da u to spada i nastavak pregovora sa Prištinom.

„Besmislena i glupa najava tužbe Vjose Osmani za ratnu odštetu“

On je kazao da na najave kosovske predsednice Vjose Osmani da će tužiti Srbiju za ratnu odštetu može samo da se „kiselo osmehne“ i da se pita „čemu sve to“.

Vučić je rekao da je to „toliko besmisleno i toliko glupo da jednostavno nema reči“.

Prema njegovim rečima takve najave dolaze od onih koji su „protivpravno krenuli da komadaju teritoriju Srbije“.

„Mi nismo bili uvek cvećke a da su samo drugi krivi, ali ako mislite da tako postižete kompromis jasno je da to ne želite, želite da ostane taj zamrznut konflikt“, rekao je Vučić.

On je rekao da su stavovi Beograda i Prištine „dijametralni“ ali da će se raditi na približavanju preko razgovora u Briselu.

„Mislim da je bolje da nemamo zamrznut konflikt nego da ga imamo“, rekao je Vučić i dodao da pregovori sa Prištinom neće biti nastavljeni u Parizu „već u Briselu“.

„Na vlast se dolazi voljom naroda“

Vučić je naglasio da se na vlast dolazi voljom naroda, a ne kao nekad, ulaganjem novca u rušenje Slobodana Miloševića.

„I danas se ulaže ogroman novac, ne mogu da kažem u moju rušenje, bilo bi to pretenciozno, ali se daje u ‘diverzifikovanje ideja i medija’ i to se daju milion i milioni evra“, rekao je Vučić.

„To je dobro za demokratiju, da imamo jak civilni sektor i medije koji će da iznose neistine svakog dana“, rekao je Vučić.

„Ističe mi vreme, izaberite njih, oni će sve“, rekao je Vučić o navodima da će Mehanizam u Hagu tužiti Srbiju Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje.

„Oni su pričali pre dve godine da im se da da uđu u Vladu, oni sa tri, četiri posto, da tražimo drogu ispod kokošaka u Moroviću, ne pada mi napament“, napomenuo je on i dodao: „Oni misle da postoji neka ambasada koji će da mi naredi nešto“.

„Ja čujem šta govore, neke i slušam, ali ne ispunjavam naloge. To da mi naredi nešto neki ambadador, verujte mi, ni ne pokušavaju“, izjavio je predsednik Srbije.

Komentari

Vaš komentar