Vučić o litijumu: Ispao sam najgluplji predsednik na svetu

Vesti 28. nov 202223:11 408 komentara
REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se i dalje kaje što je doneo odluku da Srbija odustane od iskopavanja litijuma i da je "ispao najgluplji predsednik na svetu".

Vučić je za TV Pink, komentarišući protest ekoloških aktivista ispred zgrade Vlade Srbije, rekao da vlada nije donela nikakvu odluku, već je o svemu odlučivao on sam.

„Ne razumem zašto su protestovali ispred Vlade. Kad protestuju treba da protestuju ispred Predsedništva a ja ću da im se obratim i da im lepo kažem – ljudi, vi uništavate zemlju. Cena je danas 82.500 dolara po toni litijuma, sa ovim rezervama to je 100 milijardi, jer razumete šta radite Jadru, Osečini, Valjevu i celom Podrinju“, rekao je Vučić.

Pročitajte još:

On je ponovio da Ziđin „drži Bor“ u kojem je prosečna plata 801 evro, u dinarskoj protivvrednosti.

Istakao je da bi od iskopavanja litijuma Loznici pripalo pet milijardi evra i da bi to bilo najbolje za zemlju, ali da su građani poverovali u teorije zavere, a da su vođe protesta „plaćale strane fondacije“.

„Kolovođe su primale novac i uništile zemlju zajedno sa nama koji bili glupi i naivni da prihvatimo taj bezobrazluk u tu ‘silu’ koja je umislila da može sve, i gorko se kajem zbog toga“, rekao je Vučić.

On je više puta pomenuo „aferu Jovanjica“ ponavljajući da je reč o „lažnoj aferi“ i da su o njemu tabloidi pisali razne laži u vezi sa trgovinom droge o kojoj on ništa nije znao.

„Poslušaćemo savete Norvežana oko promena u energetskom sistemu“

Predsednik kaže da će Srbija poslušati savete norveških stručnjaka o tome kako da se uvedu promene u energetskom sistemu, jer kako je rekao „mi ne znamo to da uradimo“.

„Mi to ne znamo, nemojte da se ljutite, ali ne znamo, jer ako nismo uspeli 60 godina da uradimo nešto, ako mislite da ćemo u godinu ili dve, to je nemoguće. Ali dobro je da imamo od koga da naučimo, kao MMF nekog da nas kontroliše da ne trošimo više nego što je potrebno“, rekao je.

On je dodao da se ponosi time što će Srbija poslušati Norvešku čiji su stručnjaci rekli da od četiri energetska preduzeća, dobro rukovodstvo postoji samo u jednom, jer to znači da im „nije sam stalo da drže EPS kako bi imali novac za stranku“.

Nakon stabilnosti sistema, razmišljaće se i o ekologiji i zaštiti životne sredine, iako će ugalj biti potreban još 20 ili 30 godina, rekao je Vučić koji u ponedeljak i utorak boravi u Oslu gde je razgovarao sa norveškim zvaničnicima i privrednicima.

Predsednik Srbije je istakao da energetika postaje najvažnija tema za sve i da „ćemo preživeti ovu zimu“, te da je do sada potrošeno oko 42 miliona metara kubnih gasa, što je negde oko sedam odsto rezervi kojih kako je rekao ima još dosta, dobro je stanje hidrokapaciteta i ima u rezervama 1,3 miliona tona uglja.

„Srbija u dosta dobrom položaju“

Vučić je rekao da očekuje pad cena nafte što će pomoći i u zaustavljanju inflacije.

Istakao je da ni u jednoj zemlji primanja ne prate inflaciju, i da je Srbija u dosta dobrom položaju.

Na pitanje o ratu u Ukrajini rekao je da očekuje da će on trajati godinama i da u njemu svi koriste sve što imaju.

„Niti pravdam niti kritikujem, taj rat neće skoro da se završi, kad su pomislili da Ukrajina pobedjuje Rusi su počeli bolje da ratuju, nisu u prednosti ali imaju manje jakih savetnika, i ja očekujem da sledeća zima bude još teža nego ova. Nisam ni Rus ni Ukrajinac, to je njihovo da rešavaju, potpuno mi je svejedno, neka nađu neko rešenje“, rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare