Vučić o istraživanju Demostata: Bilo bi me sramota da takve stvari izgovorim

Vesti 14. avg 202112:07 > 16:00 184 komentara
Tanjug / Jaroslav Pap

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, komentarišući istraživanje Demostata o podršci političkim partijama u Srbiji, da bi njega bilo "sramota da takve stvari izgovori".

Istraživanje Demostata pokazalo je da bi za stranke vlasti na predstojećim izborima glasalo oko 35 odsto birača, a za deo opozicije koji je bojkotovao prethodne izbore 14 odsto.

„Kažu da Srpska napredna stranka u Beogradu ima 27 odsto (podrške), a 28 odsto (na republičkom nivou) ili 35 odsto sa partnerima. Samo upamtite te brojeve i pitajte nekoga u izbornoj noći“, kazao je Vučić nakon obilaska radova na izgradnji kovid bolnice u Novom Sadu.

Izvor: Tanjug

„RTS prednjači u kampanji protiv države po pitanju ekologije“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je Radio-televiziju Srbije (RTS) da prednjači u kampanji protiv države po pitanju ekologije.

Valjda su odlučili da se na vreme preorijentišu i postanu gori od Đilasovih i Šokalovih medija, rekao je Vučić novinarima posle obilaska gradilišta nove kovid bolnice u Novom Sadu, a povodom izveštaja RTS o nelegalnoj seči drveća u Nacionalnom parku „Fruška gora“ i napadu na ekološkog aktivistu.

Pročitajte i:

On je potvrdio da je do napada došlo, ali da RTS nije objavila da je policija obavila svoj posao i podnela krivične prijave protiv četiri lica koja su učestvovala u fizičkom napadu, a tu je bio prisutan i šumar i još dva lica.

Vučić je ocenio da RTS to zloupotrebljava, iako im je država saveznik, a da ekološke organizacije „dobijaju novac od nekog spolja“.

Vučić je najavio da će rukovodstvo Nacionalnog parka morati da odgovara, jer su saopštili da tog dana nije bilo sečenja drveća, što je laž.

Istraga će se sprovesti do kraja, ni po babu ni po stričevima, poručio je Vučić.

„Tragikomedija da naručujem skandiranje na stadionima“

On je kao „tragikomične“ okarakterisao i navode da je na nedavno održanoj fudbalskoj utakmici između Partizana i Novog Pazara, on od navijača tražio i da skandiraju šovinističke uvrede i pogrde upućene njemu lično.

„Nemam protiv ako neko skandira protiv mene, ali imam protiv kad neko skandira ‘nož, žica, Srebrenica’. Kad skandiraju protiv mene, na to sam navikao, i to slušam od 2013. godine. Čovek se i na mnogo teže stvari navikne, ali imam protiv kada neko skandira Žutoj kući ili Naseru Oriću“, dodao je Vučić.

Komentarišući napade na Srbe na Kosovu, on je dodao da oni govore o snazi pritisaka kojima je Srbija izložena, jer Priština pokazuje da je spremna da ne želi da odgovori ni na jedno pitanje u dijalogu.

Govoreći o najavama da će najveće društvene mreže brisati objave koje negiraju genocid u Srebrenici, Vučić je izjavio da smatra da su zabrane loš način za obračun sa neistomišljenicima.

„Imate prava da govorite o čemu god hoćete, a vi se boljom argumentacijom suprotstavite tome, a ne zabranama. To je moj problem kada govorim o antivakserima. Loše mislim o svemu što pričaju, ali nemamo pravo da ih zatvorimo u podrum i kažemo ‘nemate pravo da izadjete’. Ma koliko to bilo neodgovorno, a više je nego neodgovorno ponašanje, zato što sloboda mišljenja i govora (ne smeju da budu ograničene)“, ocenio je predsednik.

„Vic je da sam se video s Belivukom u Predsedništvu“

Vučić je odbacio navode potpredsednika Narodne stranke Siniše Kovačevića, koji je prethodno izjavio da ga je na terasi Predsedništva video sa osumnjičenim za više krivičnih dela Veljkom Belivukom kao „šalu ili vic“, koju ne želi dodatno da komentariše.

„Ovo pričam samo da bi ljudi razumeli, ne mislim ozbiljno da odgovaram. Svako ko ulazi u Predsedništvo je zabeležen, svaka osoba i svakog dana. Ja zato znam neke predsednike koji su dolazili u 11 časpova i odlazili u 12.15 (a da se posle ne vrate na radno mesto)“, rekao je Vučić.

Komentarišući sastanak kancelarke Nemačke Angele Merkel sa bivšim i sadašnjim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, Valeninom Inckom i Kristijanom Šmitom, Vučić je rekao da Merkel tim susretom želi da pokaže posvećenost rešavanju pitanja BiH i pruži podršku Inckovim odlukama i Šmitu.

„Merkel je blizu kraja svog mandata i želi da pruži podršku Šmitu i to je nedvosmislena poruka“, naglasio je Vučić.

Govoreći o najavljenim vežbama NATO na Kosovu, Vučić je rekao da Srbija ima korektan odnos s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, ali da ga brine jačanje kosovskih snaga bezbednosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare