Vučić: Mi smo već uveli vanredno stanje, samo ga nismo proglasili

Vesti 13. jul 202221:56 > 14. jul 2022 00:08 179 komentara
REUTERS/Johanna Geron

Mi smo već uveli vanredno stanje, samo ga nismo proglasili, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, objašnjavajući da se svakog dana radi na rešavanju pitanja, jer će predstoji teška zima.

Već upumpavamo gas u mađarskim skladištima i to po visokim cenama, rekao je Vučić za TV Pink i dodao da je zaustavljen izvoz naftnih derivata i da će ta odluka biti produžena.

Tokom zime trošimo 110.000 tona uglja, na dnevnom nivou nam nedostaje 20.000, a na deponiji imamo uglja za sedam dana. Krenuli smo u uvoz uglja, rekao je on.

Vučić je rekao da Srbija ima dobru cenu gasa dogovorenu sa Rusima i da „u najgorem slučaju zimi, u slučaju svetskog rata, dve trećine potreba biće pokriveno“.

„Ako bude moralo, preuzećemo NIS od Rusa i vratiti kad prođu sankcije“

Država će, ako bude morala, preuzeti Naftnu industriju Srbije (NIS) od Gasproma, kao većinskog vlasnika dok traju sankcije, a vratiti kad prođu, naveo je.

„Pojedini posrednici i trgovci ‘kirkuk’ iračke nafte ne žele da rade sa većinskim ruskim vlasnicima. Do sada smo taj problem rešavali, gledaćemo i ubuduće i da razgovaramo sa Rusima ako zatreba da napravimo ugovor da dok traju sankcije da preuzmemo NIS i vratimo kad prođu“, rekao je Vučić.

Istakao je da će se takav čvrst ugovor napraviti samo ako bude neophodno i da država neće da „otima“.

On je rekao da će se zabrana izvoza dizela i benzina produžiti sutra za još sedam dana jer se ostalim uvoznicima tog goriva zbog ograničene cene ne isplati da ga uvoze, pa je potrebno da se snabde domaće tržište tim gorivom.

„Kada se kontroliše cena niko neće da uvozi i gubi novac i svi čekaju da to gorivo nabave u NIS-ovoj rafineriji“, rekao je Vučić.

Drugi mogući problem, prema njegovim rečima, je to što je pitanje da li će rafinerija moći da dođe do rezervnih delova jer je pod sankcijama.

„Ogromna su ulaganja neophodna za energente za zimu, ludilo tek počinje i nema garancija za nabavku“, rekao je Vučić i istakao da je dve trećine gasa za zimu već obezbedjeno i da će se dva miliona tona uglja kupiti od Kineza.

Povezano:

Dodao je da u robim rezervama ima dizela za 77 dana i benzina za 65 dana, a da se gas Rusima prema ugovoru plaća po ceni od 355 do 420 evra u zavisnosti od cene nafte.

„Pokušaćemo da minimalna zarada bude 40.000“

Vučić je najavio da će se, u dogovoru sa Socijalnim savetom, pokušati da minimalna zarada bude 40.000 dinara, a prosečna da bude oko 710-720 evra.

Istakao je da svojom najvećom greškom smatra to što je Srbija odustala od iskopavanja litijuma, jer je tim činom „ubijena budućnost“.

Što se hrane tiče, imaćemo problema sa kukuruzom zbog suše, rekao je Vučić i istakao da se „u subotu nada kiši, a onda i 27. i 28. jula“

„Znamo ko me je napao u Potočarima, sa jednim sam i razgovarao telefonom“

Predsednik Srbije izjavio je da napad na njega u Memorijalnom centru Potočari u Bosni i Hercegovini, koji se dogodio pre sedam godina, nije zvanično rasvetljen „zato što se to desilo Srbima“.

Vučić je za televiziju Pink izjavio da „mi znamo ko su ti napadači“.

„Sva imena znamo, ja sam sa jednim od njih i razgovarao jedanput, iz centralne je Bosne“, rekao je Vučić.

Dodao je da mu je muškarac sa kojim je razgovarao telefonom rekao „ja sam učestvovao u tome“, i da je obrazložio da je „izgubio dva brata od strica“ u Srebrenici.

„Ja sam rekao – razumeo sam. Što bi bio zlopamtilo, nije mi se dogodilo ništa strašno“, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je obeležavanje godišnjice „jezivog zločina počinjenog nad Bošnjacima“ u Srebrenici 11. jula „bio objektivno težak dan“, a da je „ovo što je ove godine bilo jasnije i naglašenije bila snažnija i žešća kampanja i više mržnje usmerene prema srpskom narodu“.

Vučić je za televiziju Pink izjavio da „nije otišao u Srebrenicu zato što (tamo) nije dobrodošao“, kao i da se tog dana nije oglašavao zato što bi, „šta god da bih rekao“, bio izložen napadima „i on i Srbija“.

Dodao je da je tim povodom bilo dato i „više pogrešnih odgovora iz onog medijskog i političkog diskursa koji se tiče naše odgovornosti“, kao i da se obeležavanje „zločina u Srebrenici“ ove godine odvijalo u senci „svetskog rata“.

Vučić je rekao da je na komemoraciju u Potočarima otišao pre sedam godina, kada su mu rekli „da je to bila provokacija“.

„Iako sam jedini put pognuo glavu pred žrtvama zločina u Srebrenici, nisam je pognuo ni kada su pokušavali da me udare pesnicama i da me udare flašama“, rekao je Vučić.

Dodao je da u Srbiji „imamo oko tri posto Bošnjaka i da mi sa tim ljudima moramo da živimo u miru, a da istovremeno moramo da pružamo podršku Republici Srpskoj i njenom opstanku unutar Bosne i Hercegovine.

„Nisam pozvan na nastavak dijaloga u Briselu“

Aleksandar Vučić rekao je da nije pozvan na nastavak dijaloga Beograda i Prištine 19. jula u Briselu, iako je ranije kao mogućnost pominjan sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

„Niko me nije zvao. Nešto pokušavaju, ali nemam pojma šta pokušavaju“, rekao je Vučić.

Kazao je da će da će se Srbija odazvati tom dijalogu, ali da on „nema mnogo smisla, jer se ‘oni’ spremaju za akciju protiv Srba“.

Kada je u pitanju povratak potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića na Kosovo, Vučić je odbacio navode da je on to organizovao.

„Nažalost, mislim da je raspoloženje kod Srba vrlo teško i vrlo loše. Plašim se, a daću sve od sebe i učinićemo sve što možemo da sačuvamo mir“, kazao je on.

Na konstataciju da Srbija još čuva u tajnosti imena četiri zemlje koje su povukle priznanje Kosova, Vučić ističe da „Srbija može još više toga da uradi na tome“.

„Radimo na tome i nastavićemo da radimo, jer su oni pogazili Vašingtonski sporazum, nama odvezali ruke i mi ćemo po tom pitanju biti uspešniji od njih“, rekao je predsednik, ali naglasio da se Srbija „bori sa mnogo većim silama koje ne prihvataju teritorijalni integritet Srbije, koje ne prihvataju medjunarodno javno pravo i rezoluciju 1244“.

Vučić je kazao da je Srbiji rečeno da će joj vrata ka Evropi biti otvorena kada isporuči bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, nakon čega su isporučili i mnoge druge za koje su stigli zahtevi, a da je Srbija za sve to „dobila ništa“.

Kada je u pitanju problem tablica, Vučić navodi da je ideja da se ukinu „KM“ tablice „jer je cilj da se ukine Sever“.

„Nije to pitanje ni para, ničega, to je pitanje političkih provokacija“, kazao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare