Vučić nema vremena za novu Vladu zbog „teške situacije“, može on to i sam

Vesti 21. avg 202219:16 65 komentara

Predsednik pritiscima za sada odoleva sam, jer Vlada ni posle četiri meseca nije formirana. Pred put u Brisel Vučić je rekao da će dan ili dva po povratku saopštiti ime mandatara za sastav nove Vlade i da će ona biti formirana do kraja avgusta. Danas kaže da se da će videti da li će biti vremena da se održi za utorak najavljena sednica predsedništva Srpske napredne stranke.

Nema se vremena za izbor Vlade Srbije, predsednik Srbije u poslednje vreme ima važnija posla nego da saopšti ime mandatara koji bi sastavio novi kabinet u Nemanjinoj 11.

Novinar Đorđe Vlajić kaže da mu se čini da u Srbiji nije ni bitno da li imamo Vladu ili ne, jer će sve odluke donositi Vučić.

POVEZANE VESTI:

„Vladu možemo da gledamo kao prošireni kabinet šefa države, a parlament bi mogao biti kao neka vrsta proširenog Glavnog odbora sa gostovanjem nekoliko opozicionih grupica“, ocenjuje Vlajić.

I sam predsednik izbor Vlade, odnosno mandatara, posmatra kao svoj sporedan posao, a kada ga neko i pita za to, objašnjava da niko ne razume ozbiljnost situacije.

„Trebalo je u utrorak da odlučimo da zakažemo sednicu Predsedništva (SNS). Videćemo ako bude bilo vremena“, poručuje Vučić.

Međutim, ipak je možda zbog ozbiljnosti situacije važan i izbor premijera i ministara, i ta poruka stiže upravo iz Srpske napredne stranke, odnosno Vladimira Đukanovića.

„Ja, evo, ovim putem molim Aleksandra Vučića što brže da se sastavi ta Vlada, i u toj Vladi ima da sede prosrpski kadrovi, svako ko radi za neku drugu državu, marš iz te Vlade, i po dubini da se to počisti“, savetuje Đukanović.

Nije prvi put da Srbija mesecima čeka formiranje Vlade čiji ministri zapravo, umesto predsednika, a uz parlament, treba da donose važne odluke.

„U Srbiji institucije ne rade kako valjaju ili su samo privid institucija. Ozbiljni poremećaju su u zdravstvu, školstvu, pravosuđu, gde god se pipne i analizira, da ono što bi trebalo da je institucija demokratski razvijene države, mi nailazimo na problem da je to samo privid. One u suštini kažu ono što im Vučić naredi“, ukazuje Vlajić.

Predsednik Srbije u ekspozeu je naveo da će Vlada biti formirana krajem jula, zatima je taj rok pomeren za kraj avgusta da bismo danas saznali da će Vlade biti kada za nju bude bilo vremena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare