Vučić: Dogovor sa Prištinom biće uslov za EU, glava me boli zbog struje i gasa

Vesti 06. okt 202115:19 > 16:24220 komentara
Podeli:
Aleksandar Vučić
Izvor: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tokom samita EU - Zapadni Balkan, u prisustvu francuskog predsednika Emeanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o priznavanju diploma i zanimanja. Vučić je rekao da će se dijalog sa Prištinom nastaviti, i da nema sumnje da će rešavanje pitanja između Beograda i Prištine biti uslov bez kojeg nema članstva u Evropskoj uniji.

„Nisu rekli na taj način, jer je pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, ali nemam sumnje da će rešavanje problema, na ovaj ili onaj način, između Prištine i Beograda biti potrebno“, rekao je Vučić novinarima posle samita EU – Zapadni Balkan na pitanje da li je neko rekao da će priznanje Kosova biti uslov za članstvo Srbije u EU.

Povezane vesti

Vučić je rekao da je sa Kurtijem tokom samita u Sloveniji, razgovarao o međusobnom priznavanju diploma i zanimanja, i da je ostalo da se reše još neke tehničke stvari, ali da u vezi sa tim ne bi trebalo da bude problema u budućnosti.

Istakao je da to nije statusno pitanje, i da bi dogovor na tom polju doprineo slobodi kretanja u regionu, i pomoglo ljudima bez obzira na njihovu nacionalnost.

Predsednik Srbije najavio je i da će se dijalog sa Prištinom nastaviti.

„Znate sve razlike između nas, i nastaviće se taj proces usaglašavnaja u narednom periodu (…) Prva tema treba da bude Zajednica spsrksih opština, baš kako je napisano u ‘press releaseu’ (saopštenju) EU“, poručio je Vučić.

Na pitanje novinara o inicijativi da se u dijalog Beograda i Prištine uključi i predstavnik Sjedinjenih Država, Vučić je podsetio da se dijalog odvija pod posredovanjem EU i poručio da je Srbija ozbiljna država koja poštuje sve ono što je bilo koja vlast prethodno dogovorila.

Kazao je i da je Srbija u potpunosti spremna da sprovede Vašingtonski sporazum u delo, i da je jedina tačka koja je za Beograd sporna, vezana za odnose sa Izraelom.

„Sve drugo smo spremni da poštujemo, samo što je Priština rekla da to za njih ne važi“, naveo je Vučić.

Izvor: Tanjug

Cene gasa i struje nisu normalne, to niko ne može da izdrži

On je dodao da želi da veruje da je budućnost regiona zaista u EU, ali da niko nema pravo „da nam zamera što želimo da živimo i preživimo“.

Kazao je da je na samitu pokrenuto pitanje energtike, i da i zemlje EU moraju da razmišljaju kako će da prežive danas, s obzirom na vrtoglav rast cena gasa i struje.

„Tako i mi razmišljamo, glava me boli, sa mukom sam zaspao razmišljajući o struji i gasu. Vidim da niko ništa ne preduzima! To postaje ludilo, a kad vam bude pola stepena hladnije u stanu, biću ja kriv“, rekao je Vučić.

Cene struje i gasa, kako je rekao, nisu normalne i nemoguće ih je izdržati. Najavio je da će sutra razgovarati sa potpredsednikom Vlade Rusije Jurijem Borisovim, i da će mu preneti molbu za predsednika Vladimira Putina da pri obračunu cene gasa za Srbiju primeni „naftna formula“ u što većem procentu, jer berzansku cenu, kako je istakao, niko ne može da izdrži.

Srbija, poručio je Vučić, mora da vodi računa o sebi, svojim odnosima sa Rusijom i Kinom, ali i odnosima unutar Zapadnog Balkana.

Sa Plenkovićem o nestalima, važno je da počnemo to da rešavamo

Predsednik je rekao i da je sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem razgovarao, pre svega, o pitanju nestalih osoba.

„Veliki pomak bi mogao da bude napredak, bilo kakav, u pronalaženju nestalih osoba. Veoma je važno da to počnemo da rešavamo i jedni i drugi, pre svega zbog roditelja, braće i sestara“, poručio je Vučić i istakao da stoga misli da je razgovor sa predsednikom hrvatske vlade bio lekovit i dobar.

Na pitanje novinara o negiranju postojanja hrvatskog jezika u udžbenicima u Srbiji, Vučić je rekao da nema sumnje da će ako je neka greška napravljena, ona biti i ispravljena.

Istakao je i da Beograd i Zagreb imaju 90 odsto usaglašene stavove o Bosni i Hercegovini, pogotovo o Dejtonskom sporazumu i, kako je rekao, legitimnoj i legalnoj reprezentativnosti.

Komentari

Vaš komentar