Vučić: Ne očekujem da Priština ikada formira Zajednicu srpskih opština

Vesti 14. jun. 202120:41 > 23:4375 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga s Kosovom u Briselu, da ne očekuje da će prištinske vlasti ikada formirati Zajednicu srpskih opština.

Povezane vesti:

Vučić je za televiziju Pink na pitanje šta će reći kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju o ZSO, rekao da „ne misli da je on tu važan“ i da je on „bio idol i heroj mnogima iz Beograda“.

Prema Vučićevim rečima, važno je „samo šta će reći evropski predstavnici kao supotpisnici Briselskog sporazuma“, da se on „čak neće mešati u tu raspravu već će insistirati da se to sprovede“.

„Oni to neće da urade, oni dolaze ovde misleći da će jedan da mi zavrne ruku, a drugi da mi zavrne šiju, pa ću ja da kažem: ‘Dajte da potpišem nezavisnost Kosova!’. Ne samo da se to neće dogoditi, nego ja mislim da treba da razgovaramo ozbiljno i argumentovano, a ako oni ne žele da nastave dijalog, već da pričaju svoje filozofske priče, ja nemam ništa protiv dok ne ugrožavaju bezbednost Srba“, rekao je Vučić.

Ocenio je da su to „važni razgovori na koje ljudi u Srbiji neretko gledaju sa nipodaštavanjem“ i očekuju „Ne, ne ne, ne o svakom pitanju“, a da se neće desiti ništa što će sve promeniti i da zato on nije za zamrznuti konflikt.

Vučić je rekao da je prištinska strana predložila razgovor o nestalima i objasnio da je Srbija odgovorila na svaki od 21 takvog zahteva albanske strane, obavila iskopavanja i na četiri mesta našli tela žrtava, dok Priština nije odgovorila na devet od 10 zahteva Srbije.

Dodao je da je u Prištini 350 ostataka tela u mrtvačnici, a da nikad nije stigao odgovor o rezultatima DNK analize tih tela.

Izvor: RTV Pink

Dodao je da se plaši više nestabilnosti i problema, sada kada dijalog vodi sa Kurtijem.

On je ocenio da je pozicija Srbije stabilna i čvrsta, dodajući da smatra da će njegov tim, kao šef srpske diplomatije Nikola Selaković i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uspeti da se dobro pripremi za sutrašnji sastanak.

Kako je kazao, zabrinut je za sudbinu Visokih Dečana kao i za bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji, ali da „Beograd neće pokleknuti pred pretnjama i ultimatumima“ već će nastojati da očuva mir i stabilnost.

Komentari

Vaš komentar