Vučić: Ne mešam se u diplomatski rat Rusije i Češke

Vesti 19. maj 202110:25 8 komentara
TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je uoči susreta sa češkim premijerom Andrejom Babišom da ne podržava ni jednu ni drugu stranu u češko-ruskom diplomatskom ratu zbog eksplozija magacina municije u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine za koju Češka optužuje ruske agente GRU.

„Ja ne podržavam nijedan stav. Vi radite svoj posao, oni rade svoj posao. Mi smo suviše mali da nekome izražavamo podršku“, kazao je srpski predsednik u prigodnom intervjuu koji objavljuje tokom njegove posete u utorak i danas češki javni radio servis Radio Plus.

Povezane vesti:

Vučić je rekao da ne zna ništa o eksploziji magacina municije u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine koju je češka istraga povezala sa ruskim agentima GRU osumnjičenim za trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja 2018. godine a premijer Babiš sredinom aprila optužio Rusiju za teroristički napad i započeo uzajamno proterivanje diplomata.

„Nešto sam načuo, tražio sam od vašeg ambasadora da mi da neke informacije, dobio sam, nešto sam pročitao u novinama, ali ja nisam sudija. Ko sam ja da o tome nešto kažem. To je vaš zadatak da se s tim izborite, to je vaša zemlja“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije završava danas dvodnevnu posetu Češke razgovorima sa češkim premijerom Babišom, prema najavi kancelarije češkog premijera pre svega o ekonomskoj saradnji, zatim pitanjima Zapadnog Balkana i evrointegracije regiona i o borbi protiv pandemije kovid-19.

U Češkoj se ne očekuje da će premijer ponoviti izvinjenje češkog predsednika Miloša Zemana za bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, pošto je to bilo isključivo izvinjenje u lično ime jer je upravo Zeman kao premijer tada dao zeleno svetlo saveznicima za bombardovanje i odobrio prelete aviona NATO preko češke teritorije.

„To mi dodje licemerno. Miloš Zeman nikada baš nije stajao uz odluku svoje vlade, naprotiv, krivicu su svaljivali na Vaclava Havela. Njegovo izvinjenje tumačim kao priznanje da je odgovoran. A već smo navikli da predsednik Zeman stvara alternativnu spoljnu politiku za koju međutim odgovara vlada“, kazao je povodom izvinjenja lider opozicione stranke STAN Vit Rakušan.

Samo izvinjenje za bombardovanje veći deo češke političke scene ne kritikuje.

Političari upozoravaju, međutim, da ono ne može imati značaj osim rasterećenja griže savesti Miloša Zemana lično, jer da bi kao zvanično izvinjenje šefa države imalo težinu, morao bi da ga razmotri sa vladom koja kreira i odgovorna je za spoljnu politike zemlje, dok predsednik po češkom Ustavu ima vrlo mala ovlašćenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare