Vučić: Nametnute odluke nisu dobre ni za koga u BiH

Vesti 04. avg. 202114:07 > 16:1342 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske, da nametnute odluke nikada nisu dobre i da sve što se odlučuje u Bosni i Hercegovini (BiH) treba da bude doneto u interesu i saglasju tri naroda koji tamo žive.

„To je suština i duh Dejtonskog sporazuma. A ne nametanje rešenja“, rekao je Vučić povodom odluke nedavnog visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

POVEZANE VESTI

On je izrazio nadu da niko neće ići u primenu Bonskih ovlašćenja i dodao da su za Beograd prihvatljive odluke samo ako su prihvatljive za Srbe, Bošnjake i Hrvate.

Vučić je rekao da je Srbija iskazala želju da se poštuje Dejtonski sporazum, kako bi se sačuvao mir i stabilnost u regionu.

„Poštujemo teritorijalni integritet BiH, ali i Republike Srpske unutar BiH. I nastavićemo da se ponašamo odgovorno u skladu sa Dejtonskim sporazumom“, rekao je on.

Upitan da li podržava odluke Narodne skupštine RS povodom Inckovog poteza, Vučić je rekao da nikakvih odluka parlamenta Republike Srpske ne bi bilo da nije pre toga bilo „oktroisanih odluka“.

„Zašto da komentarišem posledicu a da ne komentarišem uzrok“, upitao je Vučić i dodao da je za Srbiju dobro kada su politički činioci u Republici Srpskoj ujedinjeni po važnim političkim pitanjima.

On je rekao da je saslušao rukovodstvo RS po svim važnim temama i da je bilo reči o izgradnju puta od Sremske Rače do Bijeljine, koji će Srbija platiti u iznosu od 80 odsto.

„To će biti doprinos bratstvu sa srpskim narodom i prijateljstvu sa ostalim narodima, jer taj put povezuje Srbiju sa Banjalukom i Sarajevom. Pričali smo i o energetskim projektima, o autoputu, hidroelektrani, kao i o daljoj podršci u oblasti zdravstva i socijalne politike“, rekao je on.

Predsednik Srbije je najavio nastavku podršku opštinama Dravar, Kostajnica, Dubica i Nevesinje.

„Dogovoreno je da do 15. septembra, do Dana jedinstva, uskladimo Nacrte zakona o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćiriličkog pisma, da tu imamo istu normativu i u Srbiji i u Republici Srpskoj i da idemo na zajedničko uredjenje školskih programa, posebno u predmetima kao što su istorija, geografija i srpski jezik i književnost“, rekao je on.

Dodik: Od RS žele da naprave pravnu ljušturu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je izjavio da je Srbija garant mira u regionu i da „strani faktor“ u BiH ima nameru da Republiku Srpsku svede na „pravnu ljušturu“.

„Srbiju doživljavamo kao garant mira na ovom prostoru i mi smo posvećeni miru, ali sve što rade tamo, pre svega strani faktori, je upereno ka tome da se uništi identitet Srba u Bosni, odnosno u Republici Srpskoj i sam entitet svodeći ga na pravnu ljušturu“, rekao je Dodik nakon sastanka s Vučićem.

Dodik je ponovio da ne prihvata legitimitet novog Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

Dodik je kazao i da je Bosna i Hercegovina „nemoguća“ i da nema bazičnog konsenzusa o njenom fukcionisanju.

Ocenio je da je za Balkan bezbedniji miran razlaz u BiH i konstituisanje posebnih država koje će „u miru graditi odnose kao države“.

„Bosna i Hercegovina je nemoguća i nikada nije bila želja svih i nema bazičnog konsenzusa o tome“, rekao je Dodik novinarima.

Bošnjaci, naveo je, ništa nisu učinili da naprave ozbiljnu ponudu za „zajedničku zemlju“.

„Nas su deklasirali što se tiče ustavnih prava. Zašto? Za neku priču o Bosni i Hercegovini. Je l’ ste uspeli? Niste uspeli. Odustanite jednom, pustite nas da se tamo dogovorimo o tome šta može biti ili ne može biti ništa“, naveo je on i dodao da je želja Sarajeva da upravlja Banjalukom štetna i za Bošnjake.

Istakao je da je rezultat rada visokih predstavnika trajna podela u BiH.

„Mi 26 godina nakon građanskog rata imamo navodnog međunarodnog predstavnika, opsežnu intervenciju međunarodne zajednice i ona je uperena na teret prava Republike Srpske i srpskog naroda“, rekao je.

Vučić: Razumem frustraciju Dodika

Vučić je izjavio i da „razume frustraciju“ srpskog člana Predsedništva BiH, „političkim prilikama u Bosni i Hercegovini“, ali da je već rekao šta je politika Srbije“.

Vučić je naveo da je „kod Srba mnogo popularnije ovo o čemu je govorio Mile, ali Srbija mora da bude oprezna i da vodi računa o svim aspektima. Srbija pre svega brine o svom ekonomskom rastu, miru i šta ćemo da ostavimo u budućnosti svojoj deci“.

Kako je naveo, razume i odluke ljudi u Republici Srpskoj koje su doneli i „veruje da je moguće postizati dogovore u budućnosti koji bi značili više poštovanja i razumevanja i, pre svega, sprovođenje u delo Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

„Dejton nije doneo samo mir, kako to govori većina zapadnih političara a onda sa Dejtonom možete da radite šta god hoćete, već je Dejton doneo i mehanizme na osnovu kojih Bosna i Hercegovina postoji, na osnovu kojih postoji i Republika Srpska i mislim da bi toga trebalo da se držimo“, naglasio je Vučić.

On je naveo da će Srbija uvek imati sve vreme ovog sveta da „čuje braću i sestre“ iz RS da im, u čemu god može, izađe u susret.

„Siguran sam i kad se po nekom pitanju ne saglasimo da oni neće biti ljuti na nas. Ne moramo uvek da u svemu mislimo jednako, posebno o međunarodnoj politici“, rekao je Vučić.

Izjave pogledajte u okviru emisije „Studio Live“:

Komentari

Vaš komentar