Vučić nakon razgovora s Lambreht: Dozvolite da imamo pravo na svoje mišljenje

Vesti 05. maj 202214:42 > 16:1272 komentara
Podeli:
LAMBREHT I VUČIĆ
Izvor: Tanjug/Zoran žestić

Nakon razgovora u Berlinu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Beogradu održao sastanak sa ministarkom odbrane Savezne Republike Nemačke Kristin Lambreht u okviru njene posete regionu. Vučić je, nakon razgovora izjavio da je Nemačka najvažniji ekonomski partner Srbije i da će učiniti sve da se tako dobra saradnja i nastavi. Vučić je i "zamolio da se Srbiji dozvoli da ima pravo na svoje mišljenje o raznim pitanjima", uključujući Kosovo i sankcije Rusiji. Lambreht je kazala da se Srbija "jasno pozicionirala prema ratu u Ukrajini kada je iznela svoj stav u UN". "To su važne vrednosti kada razgovaramo o EU, da se zalažemo za slobodu, mir, za teritorijalni integritet Ukrajine", kazala je.

„Razgovarali smo o jasnoj i ne samo evropskoj perspektivi, već i o mogućnosti za brže pridruživanje EU, i to su dobri i važni signali za nas. Nemačka je najvažniji partner Srbiji, mi to ne smemo da krijemo, pre četiri godine bila je četvrti, danas je najvažniji partner. Očekujemo da trgovinska razmena bude na nivou od oko sedam milijardi evra, a pre osam godina bilo je 3,5 milijardi evra“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Lambreht.

Vučić je kazao i da je sa nemačkom ministarkom razgovarao i o saradnji u oblasti odbrane.

POVEZANE VESTI

„Gospođa Lambreht bila je u poseti Sarajevu, razgovarali smo i o situaciji u regionu. Rekao sam joj da će Srbija da čuva mir i stabilnost, da je to naše trajno opredeljenje. Pružio sam sve garancije da ćemo se tako i ponašati. Nisam govorio loše o nekima u regionu, jer to Srbija ne radi, to rade drugi, njima na čast, a koliko je ko govorio istinu, videće se u narednih šest meseci“, naglasio je Vučić.

On je najavio znatno veću vojnu saradnju.

„Imamo veliki prostor za razvoj… Već ove godine imamo značajno više aktivnosti nego 2021. godine u različitim oblastima, vojne medicine, kontrole naoružanja do svih drugih“, rekao je.

Govorili su, dodaje, i o situcaiji u Ukrajini.

„Po tom pitanju, gospođa Lambreht mi je na učtiv način prenela očekivanja i zahtev Nemačke oko ponašanja Srbije u budućnosti, govorili smo o pregovorima s Prištinom, zahvalio sam se Nemačkoj na tome što su nam sinoć organizovali susret i sa prištinskim premijerom Kurtijem, i što smo mogli da razgovaramo, ma kako da smo razgovarali“, kazao je Vučić.

Zaključio je, kaže, jednom rečenicom nemačke ministarke: „Važno je da razgovaramo, otvoreno, da budemo fer, pošteni, pa makar se i svađali… Ja verujem u evropsku budućnost Srbije, kao i što verujem o dobru volju naših nemačkih partnera da nam na evropskom putu pomognu“.

Lambreht: Da se jasno artikuliše šta jedan očekuje od drugog

Kristin Lambreht se na konferenciji za novinare zahvalila na „konstruktivnim i otvorenim razgovorima i sa ministrom odbrane“ Nebojšom Stefanovićem. „Bilo je važno da smo vodili ovaj razgovor i o našoj saradnji u odbrambenoj industriji“, rekla je.

„Mi doživljavao rat u Ukrajini kao rat usred Evrope, rat koji je bio nezamisliv za bilo koga od nas. Pogotovo u regionu ovde svi znaju šta to znači, kakve posledice ima. Ovaj rat pokazuje koliko je važno da mi, koji delimo iste vrednosti, da se za njih zalažemo, da ih pojasnimo… Jasno smo postavili da se Srbija jasano pozicionirala kada je reč o stavu u UN, jer su to važne vrednosti kada razgovaramo o EU, da se zalažemo za slobodu, mir, za teritorijalni integritet“, kazala je.

Nemačkoj je kaže, važno da se očuva stabilnost, a biće, dodaje, „iskren i otvoren partner“.

„Deo toga je da se jasno artikuliše šta jedan očekuje od drugog, tu je naša želja i nada da će proces normalizacije u odnosu na Kosovo dobiti jedan zamah. Bilo mi je zadovoljstvo da sam čula jasnu izjavu Srbije kada je reč o teritorijalnom integritetu BiH, to je važno za tu zemlju, da se može pouzdati u to“, rekla je.

Prema njeni rečima, to je sve preduslov za to da se region može da razvija na miran način. „I bilo mi je drago da smo zajedno artikulisali zalaganje za te vrednosti“, naglasila je Lambreht.

Lambreht je ponovila da Nemačka pozdravila „da je Srbija zauzela jasan stav o napadu na Ukrajinu u UN“. „Nazvala je to ratom koji krši međunarodno pravo, Srbija se nije sakrila, dala je jasnu izjavu“, rekla je.

„Po pitanju pristupa EU, jasno sam rekla šta očekujemo kao iskren partner, da ćemo sada videti neki zamah u procesu normalizacije sa Kosovom. Takodje, podrška u stabilizaciji regiona, da se pomaže da se ne narušava teritorijalni integritet BiH, dobili smo jasnu izjavu od Srbije“, naglasila je.

Vučić je dodao da se po pitanju teritorijalnog integriteta BiH više puta izjašnjavao.

„Ja sam više do 6.000 puta javno govorio o teritorijalnom integritetu i BiH i Republike Srpske u okviru BiH, i bez obzira na to, barem 10.000 tekstova je izašlo o tome kako to nije istina. Zato sa rekao, videćemo ko je govorio istinu“, rekao je.

I dodao da „kako se sladostrasno sada govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine“, da se tako nije govorilo „1999. godine o teritorijalnom integritetu Srbije“.

„Već je pogažena na najbrutalniji način, da bi se izdvojila jedna teritorija… Pa nam drže predavanja kako treba da zaboravimo na Rezoluciju UN 1244. Ja razumem koliko smo mali, znam kroz šta smo prošli i na kom putu se nalazimo, samo vas molim za poštovanje zemlje u kojoj je 89 dece ubijeno tokom 1999. godine. Samo vas molim da to imate u vidu, bili smo i pod sankcijama, znamo i to kako je“, naglasio je Vučić.

Kompromisno, a ne nametnuto rešenje

Predsednik Srbije složio se sa Lambreht o tome da mora da se pronađe komprimisno rešenje za Kosovo.

„Sve što je rekla gospođa Lambreht, mi smo apsolutno saglasni s tim. Mora da se pronađe kompromisno rešenje, a ne ono koje biste voleli vi, ili samo Albanci. Rešenje ne sme da bude nametnuto“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

Pred Srbijom su, kaže, teška politička vremena.

„Verujem da ćemo uspeti da opstanemo i da budemo partner svakom od prijatelja na Zapadu, da ćemo uspeti da budemo koretni prema svima, da se pridržavamo međunarodnog prava i da se ponašamo ‘ni po babu ni po stričevima'“, rekao je.

I zamolio sve da se Srbiji dozvoli da ima svoje mišljenje o raznim pitanjima.

„Molim vas da jednoj suverenoj zemlji dozvolite da ima pravo da ponekad iskaže svoje rezerve po određenim pitanjima, a daćemo sve od sebe da budemo faktor stabilizacije na Zapadnom Balkanu, dobro mesto za nemačke investicije, ali nemojte da nam branite da imamo pravo na svoje mišljenje, da volimo svoju zemlu koliko vi volite svoju“, izjavio je.

Komentari

Vaš komentar