Vučić: Najava EU o uvođenju kovid pasoša loša i skandalozna

Vesti 13. mar 202113:30 > 24. mar 2021 17:33 238 komentara
Tanjug/Zoran Mirković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je najava Evropske unije (EU) o uvođenju kovid pasoša sa vakcinama koje su odobrene u EU loša i skandalozna odluka, suprotna najvišim evropskim vrednostima.

Računam da me zemlje EU neće kritikovati jer one baštine demokratiju i slobodno mišljenje, rekao je Vučić novinarima u Bahreinu i predvideo da takva odluka ne može biti doneta.

povezane vesti

„Bilo bi nerazumno, ali ako je donesu to će biti odlično za nas. Kako će zabraniti dolazak mađarskog premijera koji se vakcinisao kineskom vakcinom? Evo i mene su sad ubrzali da se vakcinišem kineskom vakcinom kad sam to čuo, a onda ako me ne prime u Brisel, nema ništa od dijaloga sa Prištinom“, poručio je Vučić.

On je rekao kako građani Srbije ne treba da brinu, jer su primili dobru vakcinu.

Naveo je da bi Srbija u tom slučaju napravila laboratoriju za brze PCR testove i da bi izdavala rezultate za dva sata kako bi ljudi koji su primili kinesku vakcinu „mogli da idu gde god hoće po Evropi“.

„Srbija će biti otvorena za sve, pozvaćemo 1,3 milijarde Kineza, oni neće moći da idu po Evropi, pozvaćemo 140 miliona Rusa, celu Latinsku Ameriku i celu Afriku, pa ceo Persijski zaliv, pa Tursku čiji građani takodje primaju kineske vakcine“, dodao je Vučić.

Mi od Evrope nijednu vakcinu nismo dobili, a to znači da ni jedan čovek iz Srbije i celog regiona ne bi imao pravo da putuje u EU, naglasio je Vučić.

Ako je donesu, reći ćemo – hvala, razumeli smo kakvu politiku prema Srbiji vodite i naša zemlja će brzinom munje da ide napred, poručio je Vučić.

Predlog pasoš-potvrde o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude predstavljen 17. marta i važiće samo za cepiva čiju je delotvornost ustanovila Evropska agancija za lekove (EMA), preneo je Euronews.

Ispravka:

Ispravljena je poslednja rečenica u kojoj je pogrešno bilo navedeno sledeće: „pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije treba da bude na snazi od 17. marta“, umesto ispravnog – da treba da bude predstavljen predlog pasoš-potvrde (17. marta), kako je ranije tog dana pogrešno prenela agencija Beta.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare