Vučić: Neću potpisati nezavisnost Kosova, u junu dijalog sa Prištinom

Vesti 29. maj. 202111:36 > 12:5784 komentara
Podeli:
Aleksandar Vučić, SNS, Glavni odbor
Izvor: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik države i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić poručio je da neće potpisati priznanje nezavisnosti Kosova bez obzira na pritiske, koji će biti veliki i pre i posle sredine juna, kada bi trebalo da se nastavi dijalog o Kosovu.

„Suština vođenja zemlje je u samostalnosti, da smete da donosite odluke u ime Srbije. Neće ih donositi ni jedan stranac, ni jedan ambasador“, rekao je Vučić na otvaranju sednice Glavnog odbora, praćen dugim aplauzom.

Rekao je, „dok je SNS Srbija se pita, naš narod, a ne tajkuni i stranci“.

Izvor: Tanjug

On je članovima GO poručio da to „baštine i kad on ne bude predsednik stranke“.

„Ne mogu da vam kažem koliko mi se gade ljudi u nekim drugim strankama, ali i u našoj, koji misle da će ih ambasadori dovesti na čelo stranke i misle da će ih oni postaviti da upravljaju Srbijom“, rekao je Vučić.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, on je istakao da ta strana ne ispunjava svoje obaveze iz postignutnih dogovora, ali se na „Zapadu ne uzbuđuju zbog toga“.

Rekao je da je protiv njega napravljena strategija, koja podrazumeva pritiske na zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali i „dalje kriminalizovanje njegove porodice“.

„To su radili i uz podršku pojedinih naših članova koji su pomislili da će valjda time da dobiju medalju iz inostranstva i da se ustoliče na vlasti“, rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da je u protekla dva dana saznao da će biti proglašen krivcem za brojne probleme u regionu, da BBC na engleskom u tom periodu na naslovnim stranama drži tekstove o non-pejperima.

„Ja nit’ luk jeo nit’ luk mirisao, nijedan nisam podržao, jer je u svakom Kosovo nezavisno. I za to sam kriv, i za to što niko nije želeo još od Berlinskog kongresa 1878. godine snažnu Srbiju. Zato su pravili premeštanje stanovništva, mešali se u sve i svašta. Srbiju vide kao remetilački faktor, jer je veća od drugih malih u regionu, a zbog toga je sputavana u ekonomskom i političkom smislu“, kazao je Vučić.

On je dodao da je jutros optužen i da je izvršio državni udar u Crnoj Gori.

Komentari

Vaš komentar