Vučić na prelazu Tabanovce uručio Zaevu prvi kontingent vakcina protiv korone

Vesti 14. feb 202110:08 > 16:36 165 komentara
Tanjug/Instagram/Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predao je na graničnom prelazu Tabanovce pomoć u vidu 4.680 doza vakcina Fajzer premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu.

Na skupu je rečeno da će tim vakcinama početi imunizacija u Severnoj Makedoniji, Zaev je izrazio zahvalnost i rekao da je to „dragocen čin“ solidarnosti države i građana Srbije.

„To je komšijska pružena ruka, podrška i prva pomoć Makedoniji, dok ne stignu vakcine koje je poručila“, rekao je Zaev i dodao da je to poruka bratstva i prijateljstva.

On je rekao da je ova pomoć tradicija regiona, da prvu ruku pomoći pruže komšije i dokaz velike solidarnosti među tradicionalno prijateljskim zemljama – Srbijom i Severnom Makedonijom.

Vučić je rekao da je Srbija vakcinu želela da pokloni i ranije, ali da je morala da ispuni veoma složene i kompleksne procedure, da ne bi trpela sankcije.

„Srećan sam što smo mogli da pomognemo našoj braći i prijateljima. Srbija nema drugih interesa, već pokazuje prijateljstvo prema građanima Severne Makedonije“, poručio je Vučić.

On je istakao da je to najobičniji poklon za koji je siguran da bi i Severna Makedonije uručila Srbiji, te na engleskom rekao da se pravi prijatelji poznaju u nevolji: „Friend in need is a friend indeed“.

Vučić je ukazao da, po ugovorima sa Fajzerom, piše da se nema pravo da se vakcina otuđuje i da nekom drugom, ali da su rešeni ti ugovorni problemi.

U Srbiji iskorišćeno 840.000 doza vakcina

Vučić je istakao da je do sada u Srbiji iskorišćeno oko 840.000 doza vakcina, a na pitanje o vakcinama iz EU, Vučić je rekao da će te vakcine značiti kada stignu, jer će i tokom leta ljudi morati da se vakcinišu.

Upitani o inicijativi „mini Šengen“, Vučić je rekao da su svi iz regiona dobrodošli, dok je Zaev ocenio da će se i ostali iz regiona priključiti.

Povodom granice Miratovac – Lojane, Vučić je rekao da rade na tome da se tamo otvori prelaz, da to nije laka stvar jer to mora da se plati, ali da će taj posao biti završen.

Na pitanje da li će, ako se još neka zemlja obrati Srbiji, dati vakcine, Vučić je rekao da se Zaev za to borio, da je to pitanje koje se ne rešava preko noći, da se razgovara sa drugima u regionu, ali ne samo da je Severna Makedonija bila najviše zainteresovana, već je Srbija to morala da učini zbog prijateljskih odnosa.

On je najavio da u ponedeljak u Srbiju stiže 41.000 doza vakcine Fajzer, a da se u narednim danima očekuje i dolazak vakcina AstraZeneka.

„Mi jesmo članica NATO, ali smo svesni nedostatka vakcina u svetu. Mi smo mala zemlja. Imamo ugovore sa Fajzerom i Sinofarmom, koji očekujemo naredne nedelje“, rekao je Zaev.

Makedonski ministar zdravlja Venko Filipče izjavio je da će vakcinacijai protiv kovida u toj zemlji početi u sredu.

Zaev Vučiću poklonio ikonu

Zaev je prilokom primopredaje vakcina, Vučiću poklonio ikonu svetog Pantelejmona, koji je život posvetio lečenju bolesnih.

„Predsedniku Aleksandru Vučići poklonio sam ikonu sveca Pentelejmona, koji je svojevremeno ceo svoj život proveo u lečenju bolesnih i u službi iznemoglih“, objavio je Zaev na svom Instagramu uz fotografiju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Зоран Заев (@zoranzaev)

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare