Vučić na COP26: Znamo šta su ciljevi, ali imam nekoliko pitanja za velike sile

Vesti 02. nov 202111:15 > 12:24125 komentara
Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da svi znaju šta su ciljevi kada se govori o klimatskim promenama, ali se mora biti iskren i ukazati da polovina radnih mesta u Srbiji zavisi od primene tih planova, napominjući da ako čovečanstvo izgubi bitka za životnu sredinu, ništa neće ostati za buduće generacije.

Vučić je, obaćajući se učesnicima konferencije o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu, rekao da je privilegija za Srbiju da bude na tako važnom samitu, na kojem se razmatra najvažnija tema današnjice, kako buduće generacije ne bi ponavljale iste greške na planeti na kojoj je jedino moguć život.

POVEZANE VESTI:

On je citirao britanskog književnika Vilijama Šekspira, navodeći da „planeta ima muziku za one koji slušaju“.

„Možda je pravo vreme da slušamo i da čujemo plač majke Zemlje, jer ako izgubimo ovu trku sa vremenom, neća deca će naslediti nepopravljivo zagađenu planetu“, kazao je Vučić.

Čast nam je da je Srbija kopredsedavajuća na ovoj sesiji i da svojim delanjem daje dopinos primeni člana 6 globalnog dogovora iz Pariza o smanjenju gasova staklene bašte, rekao je Vučić i istakao da je cilj da se do 2050. godine prilagode emisije ugljen-dioksida kroz stvaranje novih industrija.

Naš zeleni plan je u velikoj meri povezan sa ekonomskom stabilnošću zemlje, rekao je Vučić navodeći da će uticaj primene klimatskih mera na zaposlenost u Srbiji biti optimalan „kroz stvaranje novih radnih mesta i novih, do sada nepostojećih industrija, kao rezultat modela snažnog ekonomskog razvoja Srbije do 2050. godine“.

„Prihodi od zelenih obveznica biće korišćeni za finansiranje obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, održivo upravljanje vodama, sprečavanje zagađenja i za razvoj cirkularne ekonomije i očuvanje biodiverziteta“, rekao je predsednik Srbije.

Ukazao je da „polovina ljudi u Srbiji direktno zavisi od primene“ tog plana, „kao što i život svakog živog bića na planeti zavisi od aranžmana“ koji će biti dogovoreni u Glazgovu.

„Napisali su sjajan govor za mene, ali imam nekoliko pitanja na koje velike sile još nisu odgovorile. Kako ćemo finansirati sve ove aktivnosti“, upitao je on.

Čuli smo priče o trilionima dolara koji će biti na raspolaganju, ali kolika će biti kamaptna stopa, kako ćemo pristupiti tim fondovima, upitao je Vučić.

„Kako ćemo pristupiti nuklearnim elektranama, smanjivati ili povećavati? Kako ćemo graditi obnovljive izvore energije ako jačaju populistički pokreti protiv vetroparkova. Kako ćemo tretirati cene prirodnog gasa, koji je u rukama velikih sila“, istakao je Vučić.

Vučić je predočio da je na konferenciju došao električnim vozilom, ali niko ne govori kako će se rešavati kobalt, nikl i drugi ostaci od proizvodnje električnih automobila.

„Znamo šta su ciljevi, ali za neke je to velika bajka i moramo da budemo iskreni jedni prema drugima. Ako izgubimo ovu bitku, neće ostati ništa za našu decu“, zaključio je Vučić.

Komentari

Vaš komentar