Vučić: Mađarska je uvek bila uz Srbiju punim srcem, a mi nismo uvek bili uz njih

Vesti 18. okt 202114:33 > 19:34 45 komentara
Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da će snažnija i jača Srbija značiti snažniju i jaču Mađarsku i obrnuto, jer su donosi dve zemlje trenutno takvi kakvi nikad u istoriji nisu bili.

„Sve što radimo i gradimo pokazuje da možemo da postižemo bolje rezultate“, rekao je Vučić na svečanosti obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica–Horgoš-državna granica sa Mađarskom-(Segedin), koja treba da bude završena u novembru sledeće godine.

On je građanima Srbije ukazao da se mađarski premijer Viktor Orban, sa kojim je označio početak radova, kao i ljudi iz vrha te države, na svim međunarodnim skupovima trude da učini što više za Srbiju, više i od nekih srpskih predstavnika.

„Uvek i na svakom mestu bili su uz Srbiju punim srcem. A mi nismo bili uvek uz mađarske prijatelje“, konstatovao je Vučić i dodao da se to sada menja na bolje.

Detaljnije od reporterke N1:

Pruga od Subotice do Segedina biće spojena na onu brzu od Beograda do Budimpešte, najavio je Vučić, iskazujući uverenje da se može dogovoriti zajednički naziv za nju, da ima srpsko ime i mađarsko prezime, ili obrnuto.

Orban je naglasio da njegova zemlja želi da vidi Srbiju kao punopravnu članicu Evropske unije, jer joj je tu mesto i da se „šengenska granica“ iz Mađarske pomeri prema jugu, a da građani Srbije bez pasoša ulaze u Mađarsku i dalje u Evropu.

„Srbija je kapija Balkana i godinama je spremna da uđe u EU“, naveo je Orban.

On je istakao da je cilj dve države da se obnovi železnička linija stara 150 godina, jer će od nje i Mađari i Srbi imati koristi i napredovati.

„Zajedno smo jači, moramo još više da učvrstimo naše odnose. Istorijske oluje su presekle ovu železničku liniju i time su građani oba grada mnogo izgubili“, ocenio je Orban, objašnjavajući da je saobraćaj obustavljen zbog migranata.

„Strane sile su nam ovde uvek donosile nemire i rat. To je dovodilo do konflikata i unazađivanja oba naroda. Došlo je vreme da svoju sudbinu uzmemo u sopstvene ruke“, zaključio je Orban.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare