Vučić: Ako se nastavi ugrožavanje Srba, pozvaćemo KFOR i NATO da reaguju

Vesti 20. sep 202118:37 > 19:31 324 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom situacije na adiminstrativnim prelazima sa Kosovom da će Srbija pozvati KFOR i NATO da reaguju ukoliko se nastavi "ugrožavanje imovine i života" Srba na Kosovu.

“Ukoliko se nastavi ugrožavanje imovine i života građana srpske nacionalnosti, pozvaćemo KFOR i NATO da postupe u skladu sa svojim ovlašćenjima i zaštite živote Srba na KiM“, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Dodao je da Srbija neće dozvoliti da se ponovi „pogrom iz 2004. godine“.

On je naveo da je na sever Kosova došlo 350 naoružanih pripadnika policije, „mnogo dugih cevi“ i više od 20 oklopnih vozila.

Povezane vesti:

Vučić je kazao da će sutra pre sastanka saveta za nacionalnu bezbednost imati sastanak sa predstavnicima zemalja Kvinte, na njihov zahtev.

Najavi je da će sutra biti reči o merama koje Srbija može da preduzme.

“Nadam se da nećemo biti primorani da sprovodimo svoje mere, i političke i ekonomske“, rekao je on.

Predsednik Srbije je pokazao fotografiju za koju je rekao da prikazuje bolničko vozilo sa pacijentima koje je zaustavljeno na jednom od prelaza, a Srbima na Kosovu poručio je da „ne nasedaju na provokacije Prištine“.

“Molim naše ljude da ne nasedaju na provokacije. I kad protestuju, da protrestuju mirno i bez incidenata“, rekao je on.

Pre nego što je govorio o situaciji na prelazima, Vučić je nabrajao tačke sporazuma koje su postigli Beograd i Priština, a koje kosovska strana nije ispoštovala, od kojih je glavna osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Kazao je i da je „beskrajno sit“ poziva koji su upućeni „obema stranama“, navodeći da jednostrane poteze vuče Priština.

“Pitam te što svaki dan pričaju o dve strane – šta je Srbija uradila, šta smo zgrešili, koja je to stvar koju smo mi uradili protiv njih (Prištine)“, upitao je Vučić.

Vučić je kazao da je takozvanim “KS” tablicama produžavana pravna snaga, odnosno rok važenja, od 2011. do 2016. godine, pa zatim još jednom od 2016 do 2021.

Na pitanje N1 zašto to pitanje do danas nije rešeno i da li se u pregovorima sa Prištinom razgovaralo o tome da se ponovo produži rok, predsednik je kazao da je to pitanje pokretano “bezbroj puta”.

“Pokušao sam to lično u nekoliko navrata u Briselu da pokrenem”, rekao je on i dodao da je takođe pokrenuo to pitanje u razgovoru sa predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Vučić je dodao da se o tom pitanju govori poslednjih šest meseci ili godinu dana, i u tehničkom i u glavnom dijalogu.

Kazao je da je Priština dočekala priliku da kaže „mi ne moramo nikoga da pitamo i nećemo da razgovaramo sa Srbima o ovome”.

Aleksandar Vučić
FOTO TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

“Inače, to je tako teško protumačiti, jer je napravljeno tako da mi možemo da protumačimo na svoj način, a oni na svoj. Ali suština je da je to izvučeno iz konteksta Briselskog sporazuma”, rekao je Vučić.

On je kazao da je uveren da EU nije podstakla Prištinu da donese odluku o zameni srpskih registarskih tablica kosovskim.

Na pitanje da li je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ili neko drugi ohrabrio kosovske vlasti na takav potez, Vučić je rekao da je siguran da ni slovački diplomata ni šef evropske diplomatije Žozep Borelj „ni na koji način nisu uticali na takve odluke, naprotiv“.

„Ne znam šta će (Lajčak i Borelj) javno reći, ali gotovo sam siguran da nisu srećni zbog ovakvih poteza Prištine. Mada će oni verovatno reći da nisu srećni zbog ponašanja obe strane“, kazao je Vučić.

Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalaze u neposrednoj blizini dva prelaza na Severu Kosova – Jarinju i Brnjaku, javlja KoSSev.

Kako je saopštila kosovska policija, tablice vozila sa oznakama sa severa Kosova biće oduzete, dok vozila koja imaju tablice sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje, o čemu su vlasti u Prištini prethodno obavestile i srpsku policiju.

Od sutra građani mogu preuzeti privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila, saopšteno je iz policije Kosova.

Srbi sa severa Kosova su blokirali put ka Jarinju, a predsednik Srpske liste Goran Rakić zatražio je reakciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Evropske unije.

Milica Andrić iz NVO „Nova društvena inicijativa“ izjavila da je na Kosovu zarobljeno 9.500 vozila sa srpskim tablicama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare