Vučić: Kina je zbog Komunističke partije od zemlje u razvoju postala supersila

Vesti 06. jul 202118:08 > 20:05 112 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, u obraćanju na onlajn samitu povodom 100. godišnjice Komunističke partije Kine, da je vek postojanja KP Kine vek najvećih promena u istoriji čovečanstva i naglasio da Srbija želi da nastavi da jača veze sa Kinom.

Utemeljivači KPK uspeli su da oslobode gotovo ceo jedan vek nasilno potiskivanu stvaralačku energiju kineskog naroda, rekao je Vučić.

„Racionalno i mudro prilagođavajući učenja i praksu marksizma kineskim uslovima i postavljajući temelje prakse socijalizma sa kineskim karakteristikama, Mao Ce Tung, Đijang Ce Min, Hu Đin Tao i Vi, dragi prijatelju Si Đinping, predvodili ste najveći projekat društvenog razvoja i iskorenjivanja siromaštva u istoriji čovečanstva“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da sa punom uverenošću iskrenog prijatelja želi da kaže da nema druge partije ili političke organizacije u svetu koja može da se pohvali rezultatima koje je ostvarila KP Kine, pored ostalog da je više od 700 milona građana Kine izbavljeno iz siromaštva, a Kina je za samo nekoliko decenija prešla od zemlje u razvoju koja prima međunarodnu pomoć do svetske supersile.

U ime srpskog naroda i građana Srbije „iskrenih poštovalaca i čeličnog prijatelja Kine“ i u ime Srpske napredne stranke, Vučić je čestitao stogodišnjicu osnivanja KPK i ostvarivanje „jednog od velikih ciljeva KPK – stvaranje umereno prosperitetnog i razvijenog društva do 2021. godine“.

Povezane vesti

„KPK sa generalnim Sekretarom Si Đinpingom kao jezgrom kristalno je jasno, na ovom veoma značajnom primeru, demonstrirala celom svetu da ono što zacrta, to i sprovede“ rekao je Vučić.

Rekao je da je KP Kine velika garancija multilateralizma u političko-ekonomskim odnosima među suverenim državama.

„Srbija i Srpska napredna stranka koju vodim nastaviće da snažno podržavaju izgradnju Zajednice za budućnost čovečanstva, zato što i mi u Srbiji čvrsto verujemo u to da zajednički globalni problemi nalažu i zahtevaju isključivo zajednička rešenja ostvarena kroz miroljubivu saradnju i koordinaciju“, rekao je Vučić i dodao da se Srbija, koju karakteriše izrazito pozitivno iskustvo u ekonomskoj saradnji sa Kinom, iskreno raduje uspesima kineskog naroda i izrazio uverenje da zajedno mogu mnogo toga da ostvare.

„Našom obostrano korisnom saradnjom, visoke peći u mojoj zemlji koje su bile pred gašenjem, rudnici koji su bili neprofitabilni ili pred zatvaranjem, putevi i pruge koji nisu postojali, dobili su novi život i pokrenuli novu vitalnost i veru u budućnost. Veliko podmlađivanje kineske nacije, koje uspešno predvodite generalni sekretaru gospodine Si Đinping, dalo je svoj aktivni doprinos našoj borbi za podmlađivanje srpske nacije, kojoj služim i koju beskrajno volim“, rekao je Vučić.

Rekao je da Srbija vidi u inicijativi Pojas i put, pokrenutoj kao deo globalne vizije generalnog sekretara, dragoceni doprinos stvaranju uslova za ravnomerni razvoj kao jedom od ključnih preduslova globalne stabilnosti.

Vučić je naglasio da podržava politiku jedne Kine i ceni principijelnu podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

„Nameravamo da naše političke, ekonomske, kulturne i veze u svim drugim oblastima nastavimo da iz godine u godinu jačamo, ostvarujući iskrenu želju i ljubav našeg naroda prema vašoj velikoj i lepoj zemlji, imajući sve vreme u vidu i dugoročnu dobrobit našeg naroda“, rekao je Vučić.

Vučić je pratio Samit onlajn, u društvu ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo.

Samit je otvorio predsednik Kine Si Đinping.

Vulin: Svet bi bio lošije mesto da nije osnovana Komunistička partija Kine

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i predsednik Pokreta socijalista Aleksadnar Vulin poručio je Komustičkoj partiji Kine, putem snimljenog video obraćanja, da bi  „svet bio drugačije i lošije mesto da nije bilo slobodnih i hrabrih ljudi“ koji su osnovali tu partiju.

„Hoću da vam se zahvalim za viziju i za hrabrost. Srbija poštuje Кinu, naše čelično prijateljstvo je iskovano u najtežim vremenima. Nikada nećemo zaboraviti da su vaši državljani ginuli zajedno sa nama dok je Srbija stradala od NATO agresije“, istakao je Vulin, koji je učestvovao na svetskom onlajn samitu koji je priredila Кomunistička partija Кine povodom stogodišnjice postojanja i rada.

Kako je naveo, „Кina je nesrazmerno velika u odnosu na Srbiju, ali mi to nikada nismo osetili, jer se Narodna Republika Кina prema nama, malobrojnom narodu, iz udaljene Evrope, ponašala kao da smo najbliži i kao da smo, u najmanju ruku, jednake veličine“.

On je istakao da je unipolarni svet svoj vrhunac doživeo 1999. godine bombardovanjem Srbije, ali i početak svog velikog pada.

„Politika sile koja je svoj vrhunac dostigla 1999. godine, politika unipolarnog sveta doživela je te 1999. godine svoj vrhunac, ali i početak svog pada. Taj svet je učinio svoj veliki, poslednji, nekažnjeni zločin 1999. godine, ali taj svet je počeo da nestaje 1999. godine“, poručio Vulin, preneo je PS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare