Vučić i Stefanović – od ljubavi do sukoba i nazad, novinari kažu – zbog kampanje

Vesti 18. apr 202119:1423 komentara
Podeli:

Od ljubavi do sukoba i nazad...tako su se, poslednjih meseci, razvijale medijske priče o predsedniku Vučiću i ministru Stefanoviću. Vlast uverava da, u ratu s mafijom, nema nedodirljivih, s druge strane tužilaštvo odbija da pozove Nebojšu Stefanovića kog je za svedoka predložio uhapšeni bivši policijski funkcioner.

Ko je određivao gde će i kada, prošlog aprila, na informativni razgovor desna ruka Veljka Belivuka Marko Miljković? Tužilaštvo sumnjiči da je odgovoran bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Goran Papić. On tvrdi da je sve radio po nalogu bivšeg ministra policije Stefanovića. Međutim, tužilac Višeg Tužilaštva u Beogradu, propušta rokove i ministra ne poziva da svedoči. Protiv Papića se vodi skraćeni postupak i on će u narednim danima ili biti pušten iz pritvora ili će se protiv njega podići optužni predlog. Papićev branilac Branislav Tapušković traži od sudije za prethodni postupak da tužiocu naloži da za svedoke pozove bivšeg načelnika Uprave Kriminalističke policije Dejana Kovačevića, bivšeg šefa beogradske policije Milana Stanića, direktora Vladimira Rebića i aktuelnog ministra vojnog, bivšeg policijskog Nebojšu Stefanovića.

povezane vesti

„Ako oni ne budu ispitani do 8. maja, postupak prema Papiću može biti završen i tako bi se izbeglo ispitivanje ministra Stefanovića i direktora Rebića“, kaže Tapušković.

O tvrdnjama Gorana Papića ministar se ne oglašava, ali posle dužeg vremena, prošle sedmice, pojavio na jednoj od televizija sa nacionalnom frekfencijom da, kako kaže, demantuje bivšeg policajca i opozicionog aktivistu koji je izjavio da mu je bivšu državnu sekretarku MUP Dijanu Hrkalović nametnuo Aleksandar Vučić.

„Meni Vučić dok sam obavljao funkciju ministra policije i sada u vojsci nikada nije nametnuo bilo koga, uvek smo razgovarali tako da je predsednik dozvoljavao slobodu i kadrovski izbori bili su moji i Dijana Hrkalović“, rekao je Stefanović.

On dodaje i da je ovo želeo da kaže jer ne bi da Vučić snosi bilo kakvu posledicu za nešto što su njegovi izbori. Osim što je Stefanović opet rado viđen gost u provladinim medijima, poslednjih dana često je i blizu predsednika. Novinar BIRN-a Saša Dragojlo kaže – Vučić i Stefanović su prekinuli sukob zbog kampanje.

„Bliže se izbori, bliži se kampanja i taj sukob je očigledno počeo da smeta vladajućoj garnituri. Taj sukob verovatno postoji, ali u političkom smislu za njih verovatno nije dobar i došlo je do smirivanja tenzija bar za sada“, ističe Dragojlo.

Sukob Vučića i Stefanovića je nerešiv, a jedan drugom su kamen oko vrata, smatra novinar NIN-a Vuk Cvijić i dodaje: zanima ih samo interes, a to se pokazalo i tokom afere Krušik.

„Imamo s jedne strane preduzeće GIM za koje je posedovao pokojni otac ministra, a s druge strane imamo preduzeća Tešića, bliskog Vučiću i ti interesi su isprepletani i nemoguće je dotaći se jednog poslovanja, a izbeći drugo“, kaže Cvijić.

Kako dodaje, to što tužilaštvo Stefanovića ne poziva ni za svedoka u aktuelnim slučajevima, samo pokazuje da istragama rukovodi politika, a ne institucije.

Komentari

Vaš komentar