Vučić: Gradiće se memorijalni centar na prostoru Donje Gradine

Vesti 10. sep 202111:01 > 11:41 49 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac, postignut dogovor da se na prostoru Donje Gradine izgradi veliki memorijalni centar.

„Danas smo postigli dogovor i prenosim potvrdu Dodika, u izgradnji nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište u Donjoj Gradini“, rekao je Vučić posle sastanka sa patrijarhom kojem je prisustvovao i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

„U to bismo uložili veliki novac, 80 odsto Srbija i 20 odsto Republika Srpska“, rekao je Vučić i napomenuo da RS i Dodik učestvuju u obnovi srpske škole, a da će Srbija raditi na obnavljanju drugih objekata, među kojima su vladičanski dvor i biblioteka u Pakracu.

Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije, Dejan Ristić
FoNet/Zoran Mrđa

Vučić je dodao da će na prostoru Starog sajmišta pokušati da otvore paviljone koji bi bili najbolje mesto za Muzej žrtava genocida, kao i da će biti podneta inicijativu da leva obala Save dobije naziv „Obala jasenovačkih žrtava“.

„Srbija pamti, srpski narod pamti i ne stidi sve svojih žrtava“, naglasio je Vučić.

Patrijarh Porfirije zahvalio je Vučiću, vladiki slavonskom Jovanu i Ristiću za trud i brigu koju pokazuju za sve tragedije srpskog naroda u 20. veku.

„Svetilište, to je prava reč koja opisuje mesta stradanja, ne samo Jasenovac, nego i druge logore“, rekao je patrijarh i naglasio da nema boljeg mesta za ženski manastir i molitvu, ne samo za žrtve, za mir i dobro među ljudima, već i za „zlotvore“.

„Oni su se ispisali iz svakog naroda, ispisali se iz ljudskog roda“, ukazao je patrijarh Porfirije i naglasio da je molitva način za pamćenje, ali ne i zlopamćenje.

„Time lečimo rane, molimo se da se nikome, nikada i nigde to više ne ponovi. Pamtimo, ne zaboravljamo, ali praštamo svima i druge molimo da praštaju nama u svemu u čemu možda nismo bili ljudi“, naglasio je patrijarh.

Episkop slavonski Jovan podsetio je da sistem logra Jasenovac nije niko oslobodio već su sami zarobljenici izvršili proboj 22. aprila 1945. godine.

Patrijarh German je, na osvećenju obnovljene crkve u Jasenovcu 1984. godine, poručio da „pamtiti moramo, a zaboraviti ne smemo“, rekao je episkop Jovan koji je pozdravio što je posle skoro 30 godina dobijena dozvola za obnavljanje hrama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare