Vučić dobio izvinjenje zbog prošlosti, ali ne i ohrabrujuće poruke o budućnosti

Vesti 18. maj 202119:4224 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poseti je Češkoj, posle jučerašnjeg samita lidera Zapadnog Balkana u Sloveniji i razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu. Pored ekonomskih dogovora, predsednika je u Pragu dočekalo i izvinjenje - zbog bombardovanja Jugoslavije 1999. godine.

Tada saglasnost, danas izvinjenje i molba za oprost. Bombardovanje Jugoslavije bilo je greška, ali Češka 1999. nije umela drugačije, poručuje predsednik te zemlje Miloš Zeman.

„Za sebe da kažem i da se izvinim za bombardovanje tadašnje Jugoslavije. Taleran bi rekao: ‘Bilo je to gore od zločina, bila je to greška’. I ja bih voleo da kao čovek zamolim srpski narod da nam oprosti“, rekao je predsednik Češke.

POVEZANE VESTI:

Tražili su očajnički, tvrdi Zeman, bar jednu državu koja bi ih podržala. Ali, saveznike i hrabrost da dignu glas protiv čitavog NATO-a nisu našli. Pamtiće se reči i izvinjenje, tvrdi predsednik Srbije.

„Od ovog trenutka će srpski narod doživljavati češki ne samo kao prijateljski, nego i bratski narod. Srpski narod neće zaboraviti ove reči Zemana, večno ćemo biti zahvalni jer ovo što je on izgovorio oko bombardovanja niko drugi nije izgovorio“, kazao je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Tomaš Petriček poručuje da se predsednik Češke izvinjava u svoje, a ne u ime države.

„Politika u širem regionu Zapadnog Balkana je komplikovana. Potrebno je voditi dugoročni dijalog da se reši ne jedna, nego desetine, ako ne i stotine nepravdi. Za mene je sada ključno kako su danas sjajni odnosi sa Srbijom na ekonomskom i političkom nivou“, navodi Petriček.

Vučić ipak ne umanjuje značaj Zemanovih reči i poručuje – jeste prvi, ali ne i poslednji.

„On može da kaže da on govori u svoje lično ime, ali je on predsednik Češke. Reč predsednika Češke ima ogormnu težinu. Siguran sam da će ih biti mnogo u budućnosti koji će smeti da kažu ono što je danas izgovorio Miloš Zeman“, očekuje Vučić.

Uzbuđenje zbog izvinjenja i ordenja koje je razmenio sa češkim predsednikom, navelo je Vučića, čini se, i na jedan lapsus.

„Danas je divni biti Srbin i građanin Srbije u Hagu. Uh, eto šta vam je podsvest. Ali sam valjda hiljadu puta u životu spominjao Hag umesto Praga. Prag je mnogo mnogo lepši, hiljadama puta lepši od Haga, verujte mi na reč. A nemam ništa protiv Haga… kao grada“, rekao je Vučić.

Evropska perspektiva regiona sve maglovitija

A gleda li zvanični Beograd i na Brisel samo kao na grad. U Prag je, preko Brisela i sastanka u NATO, Vučić doputovao iz Slovenije, gde je na Brdu kod Kranja juče razgovarano i o evropskoj perspektivi regiona.

Iako su Hrvatska i Slovenija obećale podršku komšijama, srpski predsednik tvrdi, neće nijedna država regiona još dugo postati deo Unije.

Izvršni urednik portala European Western Balkans Nikola Burazer smatra ima razloga za pesimizam predsednika Srbije.

„Realnost je da se o pristupanju pita 27 članica, od koji neke imaju drugačije poglede na stvari, neke su skeptične po proširneje, neke su skeptične po pitanju određenih država, neke imaju bilateralne sporove sa njima. Kad sve to saberemo, zaista mislim da evropska perspektiva regiona zaista nije toliko realna u doglednoj budućnosti“, ukazuje on.

Nije realna ni zbog toga što umesto o reformama, lideru su opert govorili o granicama.

To nije ništa novo, podseća Florijan Biber, direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu.

„Oni nisu govorili otvoreno o promeni granica, već o različitm pogledima na njih. Iako je promena granica između Srbije i Kosova u jednom momentu izgedala moguće, oni radikalnijij pristupi koji se tiču promena granica u Bosni i Hercegovini, odnosno njeno uništavanje kao države, deluju gotovo nemoguće. Ja ne vidim da iko ima apetite za tako nešto“, smatra Biber.

Niko od država nema apetite ni da uskoro postane članica Unije, a od 2025. godine, kao datuma mogućeg učlanjena Srbije i Crne Gore, odustali su i region i Brisel.

Komentari

Vaš komentar