Vučić do sada desetak puta najavio ostavku, a da li će zaista otići – ne zna se

Vesti 30. okt 202219:34 19 komentara

"Vreme je da se povučem sa čela stranke", bar je desetak puta u poslednjih pet godina najavio lider naprednjaka Aleksandar Vučić. Poslednji put najavio je to letos nakon razgovora sa predstavnicima opozicije koji su ušli u parlament. Vučić je najavljivao da će se to dogoditi nakon izbora nove Vlade, a u javnosti se čak pominjalo ko bi mogao da ga zameni na čelu stranke.

O povlačenju sa čela Srpske napredne stranke Vučić govori bar dva puta godišnje, a onda smisli razlog da se stranačka skupština odloži. Poslednji put o povlačenju sa čela stranke govorio je 25. jula.

Povezane vesti

„Ja volim SNS i mislim da je SNS doprineo ključnim promenama. Mislim da posle nekog vremena morate da razumete da niste večiti i da nekim drugim ljudima morate da obezbedite prostor“, rekao je tada predsednik Srbije.

Kako verovati lideru naprednjaka da će se povući ako je svoju reč pogazio svaki put kada je ta tema došla na dnevni red?

„Mislim da se kongres zakazuje za januar 2019. kada planiram da izaberem naslednika“, najavljivao je Vučić 2017. godine.

„Predsednik sam SNS-a još neko vreme do sledećeg Kongresa, odnosno Skupštine stranke“, reči su predsednika Srbije izrečene 2018. godine.

„U svakom slučaju, što se tiče stranke, uskoro će biti promena“, poručio je Vučić 2019. godine.

„Kao što sam i obećao, uskoro će i organi stranke odlučiti, biću samo predsednik građana svih građana Srbije“, kazao je 2020. godine.

I tako godinu za godinom, ali od ispunjenja tog obećanja – nije se desilo ništa.

„Njemu Ustav dozvoljava da bude i predsednik stranke i predsednik Republike, ali je to ono što u javnosti izaziva neku vrstu nepoverenja, i čini mi se da bi se ta tenzija prevazišla, bilo bi dobro da se u budućnosti reguliše na drugačijim osnovama, kako bismo jednom za svagda otklonili sve dileme kada predsednik Srbije nastupa kao predsednik Republike, a kada to čini kao predsednik stranke“, smatra izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar

Nakon 10 godina na čelu vladajuće stranke, naprednjaci su tokom leta snimili i spot kako bi pokazali svoju želju da Vučić ipak ostane i dalje predsednik SNS.

„Želja svih nas u SNS jedinstvena, nepodeljena, snažna – da na čelu stranke ostane Aleksandar Vučić“, napomenuo je u tom spotu potpredsednik SNS Vladimir Orlić.

Kao mogući naslednici u javnosti su se pominjali Miloš Vučević, Marko Đurić i Nikola Selaković.

„Najača stranka na prošlim izbporima bila je SNS, njen predsednik je Aleksandar Vučić. A predsednik države Aleksandar Vučić napravio je sastanak sa strankama o formiranju Vlade. On je razgovarao sam sa sobom. Kako je razgovarao? Pretrčavao sa jedne strane stola na drugi, namerno karikiram, da vam objasnim da se o Vladi ne pita nikakvo predsedništvo stranke, nego Aleksandar Vučič u funkciji predsenika države, stranke i faktički predsednika te vlade“, kaže politikolog Cvijetin Milivojević.

Za Vučićevim prethodnikom i osnivačem SNS-a stranka nije toliko nije patila. Tomislav Nikolić je ostavku kovertirao između dva izborna kruga 2012. godine. Čim je izabran za predsednika svih građana, Nikolić se odrekao funkcije predsednika stranke.

„Poraslo dete, osamostalilo se“, rekao je te 2012. godine Tomislav Nikolić.

Nakon tog poteza, Nikolić je ubrzo izgubio moć, koja dolazi iz partije, i posle petogodišnjeg mandata predsednika države predao je vlast Vučiću na čelu države, povukao se iz javnosti, ali ne i iz državne vile na Dedinju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare