Vučić: Data centar će objediniti sve podatke iz zdravstvenih centara u Srbiji

Vesti 06. dec 202113:33 > 13:40 50 komentara
Aleksandar Vučić
Tanjug / Miloš Milivojević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se u kragujevačkom Data centru objediniti svi podaci iz zdravstvenih centara u Srbiji i da će se sa tim prikupljanjem početi u narednih 48 sati.

„Sve snimke sa mamografa, sve snimke rendgenske, sve da primimo ovde i da ih obradimo milion u jednom danu“, rekao je Vučić u Kragujevcu, prilikom otvaranja prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju.

Rekao je i da je u planu izgradnja Instituta za molekularnu genetiku, koji će se baviti sekvenciranjem genoma, odnosno procenjivanjem sklonosti građana nekim bolestima.

„Nama će biti potrebno 10 ili 15 godina da to sve uvedemo i da sve ovo uspemo da uradimo. Ali vam govorim da je ovo promena svega, promena ukupne paradigme u kojoj živimo. I to je ono što danas imamo u Kragujevcu, to je ono što smo u Šumadiji počeli“, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, kupovina superkompjutera kompanije Nvidia, čija je cena dva miliona evra, omogućava početak rada na tom polju a već se razmišlja o ulaganju u drugi superkompjuter.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare