Vučić bi o sankcijama Rusiji razgovarao sa svima, a opozicija „hoće-neće“

Vesti 07. maj 202219:08 29 komentara

Na razgovore o odnosu Srbije prema Rusiji i eventualnom uvođenju sankcija toj zemlji, predsednik Srbije bi mogao da pozove i predstavnike opozicionih stranaka. Nakon susreta sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu poručio je da bi razgovarao sa svima. Jedan deo opozicionara mu odgovara da je mesto za takve razgovore Skupština, a drugi poručuje da se sa posledicama svoje loše politike nosi sam.

Kada je početkom 2019. godine upitan da li bi seo za isti sto sa opozicionarima, rekao je predsednik da ga to ne zanima i da ne postoji ta sila koja će ga naterati na to. Govorio je da je za građane uvek otvoren, ali ne i za „lopove“. Dve godine kasnije poziva iste te „lopove“ na razgovore, jer je trenutna pozicija Srbije, kaže, teška.

„Sagledaćemo je, govoriti sa narodom, predočiti stvari i onda nadam se da ću uskoro, početkom juna moći da razgovaram i sa predstavnicima svih političkih partija, raznorodnih“, poručio je Vučić tokom posete Berlinu 5. maja.

Radomir Lazović iz  Moramo kaže da misli „da je ovaj poziv na razgovor za opozicione organizacije zapravo jedan način da se skine odgovornost sa onoga ko je vodio ovu politiku u prethodnoj deceniji, a to je Aleksandar Vučić, i mi mu u tome nećemo pomagati“.

Najveća opoziciona partija, Stranka slobode i pravde, o ovom pozivu se za sada nije izjasnila. A Demokratska stranka razmišlja slično kao koalicija Moramo.

„Vučiću nisu potrebne konsultacije da bi čuo mišljenje opozicije, nego da bi podelio odgovornost za još jednu odluku koju će doneti mimo ustavnih ovlašćenja“, smatra Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke.

Narodna stranka će se, kao i koalicija Moramo, odazvati samo onom pozivu koji predsednik po Ustavu jedino može da uputi – pozivu na konsultacije o formiranju Vlade.

„Parlament je najprimerenije mesto za razgovor o postavljanju države prema sukobu u Ukrajini, a ne kanabe na Andrićevom vencu. Narodna stranka u tome neće učestvovati“, poručio je njen predsednik Vuk Jeremić.

Za razgovor u Skupštini spremni su i Dveri i Zavetnici.

„Situacija je izuzetno ozbiljna i međunarodna geopolitička i unutrašnja, i razgovori su naravno neophodni, pogotovo u novom mandatu Narodne skupštine i zbog toga pozivamo da ova Skupština bude što pre konstituisana i razgovori moraju svakako da krenu iz Skupštine“, kazala je Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Dveri.

Milica Đurđević Stamenkovski iz Srpske stranke Zavetnici se slaže i dodaje da je „o strateškim pitanjima Srbije neophodno razgovarati u Skupštini“.

„Ne vidimo razloga da se kolektivno upada u paniku, a još manje da preuzimamo uloge u nekakvoj melodrami. Stav je jasan – sankcije nisu opcija“, poručuje ona.

Ali ova inicijativa predsednika jeste, misli politikolog Miloš Nikolić i urednik portala Talas.rs. Jer, ako nam je sada nešto potrebno, onda je to širi društveni dijalog, a odnos prema njemu je zapravo test političke zrelosti, objašnjava Nikolić.

„Izjave tipa – nećemo da pomažemo Vučiću – koje smo imali priliku da čujemo od nekih opozicionih političara, ne prolaze taj test ozbiljnosti i odgovornosti“, smatra on.

Jasno je, kaže Nikolić da odgovornost za odluke koje se donose pripada vlasti. Ali, kome pripada ideja da do juče ljuti protivnici sednu za sto i zašto se to dešava baš sada?

„Zašto baš sada, kontekst određuje stvari. Potpuno je jasno da niko nije želeo da do ovoga dođe, ali sada moramo da se prilagođavamo tim okolnostima i zaista mislim da je ovo sad ozbiljan test političke zrelosti za sve političke aktere i iz vlasti i opozicije“, kaže Nikolić.

Iako će pitati opoziciju za mišljenje, vlast se, uveren je Nikolić, već opredelila i izabrala je Zapad. A sada joj, kaže, samo ostaje da to nekako i građanima objasni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare