Vučić: Bezbednosna situacija se komplikuje, nastavljamo sa jačanjem vojske

Vesti 11. dec 202113:40 > 13:52
Podeli:
Izvor: Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Nišu da se bezbednosna situacija u svetu i regionu komplikuje i da Srbija mora da razvija kapacitete, kako bi vojska bila dovoljno odvraćajući faktor za sve koji bi da ugroze Srbiju.

„Narastajući sukobi na istoku Evrope, sve veći sukobi, ekonomsko-energetsko-politički između Zapada i Kine i Zapada i Rusije i prelamanje interesa velikih i regionalnih sila nam daje za obavezu da dalje snažimo srpsku vojsku“, rekao je Vučić posle prikaza rada diviziona Samohodnih top haubica „NORA B-52 M15“ i prikaza vežbe na položaju Lisinac.

On je rekao da je sa predstavnicima Vojske Srbije razgovarao i o petogodišnjem planu (2022-2027) za programe opremanja, naoružavanja i popune vojske ljudstvom.

Kako je rekao, godišnje će morati da se izdvaja više od 500 miliona evra više od onoga što se do sada izdvajalo.

Vučić je ukazao na tri elementa važna za sigurnost granica zemlje, u svetu gde je „svako svakome vuk“.

„Neophodno je da se obezbedi sigurnost granica, da se zemlja energetski obezbedi uz dovoljno energenata struje, nafte i gasa, kao i da osigura dovoljno hrane i vode za budućnost“, istakao je.

Vučić je rekao da je popunjenost rezervi hrane 100 odsto za 15 dana, ali da je potrebno da se te rezerve povećaju na dva meseca, kao i da se generalno povećaju robne rezerve.

Ocenivši da će biti velikih lomova u regionu, ali i u Evropi zbog struje i gasa, Vučić je rekao kako je važno da Srbija ima vojsku kao garant sigurnosti i bezbednosti, koja će biti „odvraćajući faktor“ za svakoga ko bi želeo da ugrozi Srbiju.