Vučević: Stefanović i Mihajlović nisu kažnjeni, o šefu BIA nismo razgovarali

Vesti 23. okt 202214:02 51 komentara

Miloš Vučević, dosadašnji gradonačelnik Novog Sada, a sada kandidat za ministra odbrane i potpredsednika nove vlade, rekao je posle sednice Glavnog odbora Srpske napredne stranke da dosadašnji ministri koji se nisu našli na spisku za novu vladu, a među kojima su Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović, nisu kažnjeni i da je potrebno povremeno promeniti tim. Kada je u pitanju upražnjeno mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Vučević je kazao da će o tome odluku doneti nova vlada. Očekuje se da sednica Narodne skupštine na kojoj će se birati vlada i mandatarka izneti ekspoze bude zakazana za utorak 25. oktobar.

Pročitajte još:

„Zašto je neko kažnjen ako posle šest ili osam godina više nije član vlade? Morate povremeno da menjate tim. Onda nam ne trebaju izbori, onda se prepisuje vlada iz mandata u mandat. Prirodno je da se menja sastav. Ovaj sastav je neka kombinacija“, rekao je Vučević odgovarajući na pitanja o bivšim ministrima koji se nisu našli na spisku za novu vladu.

Dodao je da je dogovoreno da se neki od njih u narednom periodu više fokusiraju na stranački rad, dok će se o daljim aktivnostima drugih tek razgovarati.

„SNS se ne odriče nikoga i očekuje da svi oni, koji su imali ne malo poverenje predsednika i stranke i bili deo neke vlasti, ostanu deo ove jedinstvene političke priče i budu spremni da pomognu nekim novim ljudima, kao što su u ranijem periodu njima pomagali. To je nešto što se podrazumeva u jednoj porodici, a SNS je najveća i najjača porodica koja vodi računa o interesima Srbije“, kazao je Vučević.

Upitan o novom direktoru BIA i medijskim spekulacijama da će to postati dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, Vučević je kazao da o tome danas nije razgovarano.

„O tome će morati da se izjasni nova vlada Republike Srbije. Danas nije razgovarano o drugim kadrovskim rešenjima osim o članovima vlade. Vlada će posle izbora dati kadrovsko rešenje u dogovoru sa predsednikom Republike“, kazao je budući ministar odbrane.

Kada su u pitanju nepopunjeni resori, telekomunikacije i informisanje, kao i Ministarstvo za javna ulaganja, Vučević kaže da mandatarka Ana Brnabić treba do sutra ujutru da izvesti Predsedništvo SNS o kandidatima za ova dva resora.

„Uz ogradu mogu da kažem da će biti kombinacija kadrova iz stranke i ljudi koji pripadaju nekoj drugoj stranci. Moguće je i dvoje ministara bez portfelja“, rekao je Vučević.

Govoreći o sastavu nove vlade, on je kazao da je ponosan na činjenicu da je SNS imala kapacitet da predlaže vanstranačke ličnosti, kao i veliki broj žena, pa su tako sve buduće članice vlade iz SNS .

„Nije vreme za promene na čelu stranke i Srbije“

Vučević je rekao da u SNS nisu zakazali izbornu skupštinu, ali je najavio da će u stranci imati unutarstranačke izbore krajem godine i početkom sledeće, kao i da sa tim neće žuriti.

„Verujem da ćemo i time pokazati snažnu unutarstančku demokratičnost i kapacitet za odlučivanje“, rekao je funkcioner SNS. On je naglasio da danas nisu razgovarali o mestu predsednika stranke, i da je već u Leskovcu rekao šta je imao o tome da kaže, a zbog čega vam „uvek zalepe etiketu ulizica ili uvlakač“.

Vučević ocenjuje da bi zaista bio rizik da Srbija menja liderstvo u ovom trenutku, kada su se „nadvili ovako tamni oblaci i čudni vetrovi duvaju“.

„To je moja poruka i za predsednika Vučića i kao predsednika SNS-a i kao predsednia Srbije“, naglasio je Vučević i dodao: „Srbiji je potreban SNS, a SNS-u je potreban snažan lider“.

Kaže da je to kao u sportu, da uvek morate da imate kapitena ili selektora, nekog ko vodi loptu i pomaže saigračima, te da „veruje u timski duh, ali i u snažno liderstvo“.

Upitan da li najavljene temeljne promene za 2024. godinu znače i rekonsturkciju Vlade, on poručuje – „Hajde prvo da izaberemo vladu, da počne da radi“.

„Nemojte da pričamo o novim izborima, daleko je 2024. godina, hajde da vidimo da izbegnemo ovaj svetski sukob i da vidimo kako da sačuvamo KIM“, naveo je Vučević.

„Polako idemo, korak po korak, da formiramo vladu, da uspešno sačuvamo Srbiju kroz ovaj vrtlog kroz koji prolazimo i prolazi ceo svet, a nama je dodatno teže zbog KIM“, poručio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare