Vučević sa Kolominom: NATO da ostane neutralan, KFOR da deluje nepristrasno

Vesti 09. nov 202221:306 komentara
Izvor: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ GORAN STANKOVIC

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je na sastanku sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO Havijerom Kolominom Pirizom da od političkog dela NATO očekuje da zadrži poziciju neutralnosti prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Vučević je na sastanku dodao i da očekuje da KFOR deluje nepristrasno, u skladu sa dodeljenim mandatom, Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, Vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, odnosno „da bude jedini i prvi odgovor u svim situacijama gde dolazi do ugrožavanja bezbednosti nealbanskog stanovništva“.

Pročitajte još

Ministar je naveo i da je spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u EU, a strateško opredeljenje vojna neutralnost, ističući da to ne predstavlja prepreku za saradnju sa NATO, ali da Srbija nema ambicija da postane članica te alijanse.

Kolomina je istakao da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije, dodajući da je ona veoma cenjen partner i da NATO podržava konstruktivnu ulogu Srbije kada je u pitanju bezbednost Zapadnog Balkana.

On je istakao da je prisustvo KFOR-a od ključnog značaja za garantovanje bezbednosti širom Kosova, te da je KFOR spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

Komentari

Vaš komentar