Vučević o izdavanju stanova za bezbednjake: Metodologija dodele mogla biti bolja

Vesti 14. maj. 202120:5324 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocenio je da je metodologija dodele stanova bezbednjacima mogla biti bolja, ali da je bolje da neko dobije stan, nego niko.

Na pitanje 021.rs o priči da su bezbednjaci u Novom Sadu već počeli da oglašavaju svoje nove nekretnine dobijene po povlašćenim cenama, Vučević je rekao da nije sve uvek najpravičnije.

povezana vest

„Slušao sam priče da neko sa više članova porodice dobije manji stan, nego neko sa manje članova porodice, opet u zavisnosti od toga kad se prijavio. Više sam u tom aspektu čuo primedbe“, istakao je.

Do ovakve situacije došlo je i zbog sistema dodele stanova, po kom su nekretninu dobijali oni koji ispunjavaju samo dva osnovna kriterijuma (da nemaju odgovarajuću nekretninu i da su zaposleni u bezbednosnom sektoru), a koji se najbrže prijave. Vučević je i tada komentarisao da bi taj sistem mogao da bude efikasniji.

Kako je danas rekao za 021.rs on misli da bi trebalo da postoje drugačiji kriterijumi.

„Ja sam izneo svoj stav da mislim da je trebalo da postoje drugačiji kriterijumi, ali ne kažem da sam ja u pravu i da sam sagledao sve činjenice. Mislim da bi trebalo imati drugu metodologiju, ali to bi dovelo verovatno do mnogo sporije procedure podele stanova, imajući u vidu kako su drugi konkursi protekli“, kazao je gradonačelnik.

Zaključio je, ipak, da je ovo jedinstvena država u teritorijalnom smislu, odnosno da su za stanove u Novom Sadu mogli da se prijavljuju i službenici iz drugih gradova i opština.

U Fejsbuk grupama za izdavanje stanova i na sajtovima za oglašavanje nekretnina u Novom Sadu pojavili su se oglasi za izdavanje stanova u naselju za bezbednjake na Jugovićevu, nedugo nakon što su uručeni prvi ključevi bezbednjacima.

Ove stanove su pripadnici policije, vojske i vatrogasne službe dobili po povlašćenoj ceni od oko 500 evra po kvadratu, a sada ih pojedinci izdaju za 200 do 350 evra mesečno.

U Sindikatu policije „Sloga“ su rekli da je do ovog, između ostalog, došlo i zbog nepravedne dodele stanova službenicima koji čak ne stanuju u ovom gradu. To, ocenili su, nije nezakonito, već neki od njih moraju da izdaju stanove dok žive u drugim opštinama.

Pravnik i bivšeg Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da ovo otvara mnoga pitanja pravne i moralne prirode. Stanovi su, ocenio je Šabić u autorskom tekstu, umesto za rešavanje egzistencijalnih problema iskorišćeni za sticanje ekstra dohotka, a mnogi iz starog kadra su i dalje odstali podstanari.

Komentari

Vaš komentar