Vučević: Nova kovid bolnica kod Novog Sada imaće između 400 i 500 mesta

Vesti 03. mar. 202108:39 > 10:0524 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže za RTS da će grad Novi Sad za nekoliko dana predložiti potencijalne lokacije za novu kovid bolnicu, koja će biti kapaciteta između 400 i 500 kreveta.

Miloš Vučević je rekao da je nova bolnica „sjajna vest“ za Vojvodinu i taj deo Srbije, dodajući da je Novi Sad prirodna lokacija što zbog kadrova što zbog infastrukture.

povezane vesti

Dodaje da je Grad, koliko juče, krenuo da priprema predlog lokacija i da će predočiti premijerki i predsedniku države.

Bolnica će, kaže, imati kapacitet između 400 i 500 kreveta, uglavnom intenzivne i poluintenzivne nege.

„To je put kojim možemo da imamo opštu bolnicu, Novi Sad nema opštu bolnicu, fali nam taj sekundarni nivo, to je koncept koji smo dugo čekali, to je presudno za čuvanje zdravlja, ta bolnica se neće gasiti kad ode korona“, naglašava gradonačelnik Novog Sada.

Vučević navodi da epidemijska situacija u Novom Sadu nije dramatična, ali je upozoravajuća.

U poslednja tri dana u gradu je konstantno više od 200 novih slučajeva dnevno, što, kaže Vučević, nije dobro i zabrinjava.

„Ja se nadam da neće morati vanredno stanje, ne bih voleo da je Novi Sad zaključan i cela država. Ako bude tako da preti da ugrozi živote i zdravlje i uruši zdravstveni sistem, mora, ali ne bih voleo da ugrožavamo radna mesta“, napominje Vučević za RTS.

Izvor: RTS

Kaže da će se više o tome znati u petak kada bude sednica Kriznog štaba, ističući da je borba protiv korona konstantna.

Prvu dozu u Novom Sadu primilo je 80.000 građana, a drugu 40.000.

SSP Novi Sad traži izgradnju Gradske bolnice u Novom Sadu umesto montažne kovid bolnice

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) Novi Sad ocenio je danas da je ideja izgradnje montažne bolnice „potpuno pogrešan način za rešavanje problema zdravstvene zaštite tokom pandemije korona virusa“.

„Već viđeni montažni objekti u njivama i dodatne smene za već preumorne zdravstvene radnike, nisu rešenje. Pošto iz Vučićeve izjave zaključujemo da novac za bolnicu ipak postoji, zahtevamo od SNS vlasti da ga iskoristi na odgovarajući način, a to znači hitno izgraditi Gradsku bolnicu u Novom Sadu i hitno zaposliti sve nezaposlene zdravstvene radnike“, naveli su u saopštenju.

Oni su u ocenili da hitno treba izgraditi Gradsku bolnicu u Novom Sadu i zaposliti sve nezaposlene zdravstvene radnike.

„Zbog ogromnog uvećanja stanovništva, a bolničkog kapaciteta koji stagnira više decenija, Novi Sad mora dobiti Gradsku bolnicu. Sama lokacija buduće bolnice takodje predstavlja važno pitanje. Moguća izgradnja nove bolnice prava je prilika i za gradonačelnika (Miloša) Vučevića da u ime grada ponudi neku od najboljih gradskih lokacija i pokaže da grad više brine za buduće zdravlje svojih gradjana od dobrobiti naprednjačkih tajkunskih investitora“, navedeno je u saopštenju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar