Vučević: Nijednim grafitom ne može se poništiti da je Balašević deo Novog Sada

Vesti 10. maj 202119:419 komentara

Mural posvećen Đorđu Balaševiću, koji je u martu u Novom Sadu oslikao umetnik iz Doboja, juče je oskrnavljen ustaškim simbolom.

Mural preminulom novosadskom kantautoru oskrnavljen je u nedelju, 9. maja, baš na Dan pobede nad fašizmom. Preko Balaševićevog čela nepoznata osoba sprejem je iscrtala ustaški simbol U sa krstom.

Mural u Fruškogorskoj ulici u naselju Liman 2 početkom marta oslikao je dvadesetsedmogodišnji umetnik Deni Božić iz Doboja, a u Novi Sad je došao na poziv vlasnika obližnjeg kafića.

Povezane vesti

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osudio je vandalski čin i rekao da se nada da će mural uskoro biti rekonstruisan.

„Ne znam iz kakvih razloga rade te stvari, to je prosto neprihvatljivo, naravno da smo svi zgroženi i verujem da će mural biti vraćen u prvobitno stanje. Ali ono što niko ne može nijednim grafitom da poništi, a to je da je Đorđe Balašević deo Novog Sada i da je protkan u duh i karakter Novog Sada“, kaže Vučević.

Grafiti mržnje postali su česta pojava na ulicama Novog Sada, a predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević objasnio je za N1 zašto se baš mural sa Balaševićevim likom našao na meti vandala.

„To je neki dripac koji je, da li samostalno, da li nagovoren, da li instruiran, svejedno je u tom slučaju, svako ko je krenuo, morao se setiti baš Balaševićevog stiha ‘Baciće se jednog dana lik s kamenom i na tvoj spomenik’. Ovo jeste jedan akt opomene i zastrašivanja. Znači, svako ko ne misli tako kao mi, on će biti proglašen, u ovom slučaju za ustašu, u sledećem slučaju će biti ljubitelj Albanaca ili balija ili ne znam ti ja drugu priču… U svakom slučaju ovo jeste jedna strašna opomena i jeste strašna opomena svima nama da o tome razmišljamo, da tome mora da se stane na put, ali ovo jeste izraz sve većeg narastajućeg fašizma koji u Srbiji postoji“, kaže Radosavljević.

Ovo nije prvi mural sa likom Balaševića koji je oskrnavljen. Početkom marta mural „Živeti slobodno“ koji je Inicijativa za Požegu oslikala na Trgu Republike u tom gradu uništen je posle samo nekoliko sati.

Komentari

Vaš komentar