Vučević: Napeta atmosfera na severu Kosova, nad Srbima se sprovodi teror

Vesti 07. dec 202209:24 9 komentara
N1/arhiva, ilustracija

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da na severu Kosova jutros nema incidenata, ali da je "atmosfera napeta i da je dovoljno šibica da se upali da sve krene u nepoželjnom pravcu".

Vučević je za televiziju Prva izjavio da „Priština sve vreme Kurtijevog mandata povlači niz jednostranih poteza, koji su usmereni na nepoštovanje svih dogovora koji su na neki način postignuti“.

Pročitajte još

„To je jasna poruka Srbima da su oni tamo nepoželjni“, rekao je Vučević.

Povodom informacija iz kosovskih medija da su se čule eksplozije tokom jučerašnjeg pokušaja članova opštinskih izbornih komisija da uđu u zgrade opština na severu Kosova zbog organizovanja prevremenih lokalnih izbora koje bojkotuje Srpska lista, Vučević je rekao da su to „gluposti“.

On je ocenio da se nad Srbima na severu Kosova sprovodi „veoma organizovani teror“ administracije Aljbina Kurtija, a da je cilj akcija koje sprovode „da uznemire, uplaše i proteraju Srbe“.

„Pokretanje teme obaveznog služenja vojske ne treba doživljavati kao da je Srbija bliže ratu“

Vučević je izjavio da ne treba niko da doživljava pokretanje teme o obaveznom služenju vojnog roka kao da je „Srbija bliže ratu ili bliže sukobima, pa neko hoće da mobiliše našu decu“.

Pročitajte još

On je rekao da se mogućnost obaveznog služenja vojnog roka „razmatra zato što nije dovoljna popunjenost u profesionalnom sastavu vojske“, naročito u Beogradu i Vojvodini, kao i zbog obuke neophodne za reagovanja u vanrednim situacijama.

„Kada pričamo o eventualnom ponovnom vraćanju Zakona o služenju vojnog roka, ne govorimo o ratu“, rekao je Vučević i dodao da se „obavezna vojna obuka razmatra“ i da to „nije odluka koja se donosi preko noći“.

Dodao je da to „nije prioritet Ministarstva odbrane“, ali da će svakako o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka „biti urađene stručne analize i javna rasprava“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare