Vučenić: Posle hapšenja Belivuka javnost ima više pitanja nego odgovora

Vesti 08. feb 202109:36 > 10:02 8 komentara

Novinarka Danica Vučenić ocenjuje u Novom danu na TV N1 da posle akcije hapšenja Veljka Belivuka, poznatog kao Velja Nevolja, i pripadnika njegove kriminalne grupe, javnost ima više pitanja nego odgovora. "Plašim se da se sada ne bude stavljena tačka na borbu protiv organizovanog kriminala, time što se ovaj klan poredi sa Zemunskim, što se povlače neke paralele". Smatra da je važno šta će o ovom slučaju da kažu institucije sistema, odnosno tužilaštvo, i ne očekuje da na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost dobijemo odgovore na pitanja sa kim su Belivuk i njegovi "pajtosi" komunicirali, jer bi to bilo urušavanje institucija – "šta će nam onda pravosuđe, ako je sve mogao da reši Savet za nacionalnu bezbednost".

„Ključna pitanja su na osnovu čega je država sada, posle toliko godina delovanja ove grupe, skupila dokaze da budu osumnjičeni i verovatno kasnije optuženi za razna krivična dela? Zašto je država 2017, kada je Belivuk optužen za ubistvo, iste te godine njega prepoznala kao dobar primer da njegova grupa štiti inauguraciju (predsednika Aleksandra Vučića) od pomahnitalih novinara? Kako je moguće da Dijana Hrkalović, za koju se godinama, prema pisanju istraživačkih portala, zna da je bila u kumovskim vezama sa predstavnicima podzemlja, bude važna funkcionerka MUP, da bude prepoznata kao neko ko brani institucije sistema, na primer u slučaju Lučani“, pita Vučenić.

Povezane vesti

Novinarka dodaje i „kako je moguće da paralelno dok ova vlast, zajedno sa tabloidima, prepoznaje u predstavnicima SANU, Beogradskog univerziteta, opozicije, novinara neprijatelje sistema, vi u podzemlju imate delovanje ove grupe koja komada ljude, ubija, trguje drogom“.

„Kako je moguće da institucije i predstavnici fudbalskih klubova ne znaju za te podrume, magacine, štekove u kojima je ova kriminalna grupa sakrivala razne stvari koje su sada otkrivene“, pita Vučenić.

Na pitanje da li ćemo posle današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost dobiti ijedan odgovor na ova pitanja, ona kaže da ne očekuje „da na toj sednici čuje sa kim su Belivuk i njegovi pajtosi komunicirali“.

„To je urušavanje institucija, šta će nam onda pravosuđe, onda je mogao sve da reši Savet za nacionalnu bezbednost“, smatra Vučenić.

Dodaje da se „plaši da sada ne bude stavljena tačka na borbu protiv organizovanog kriminala time što se ovaj klan poredi sa zemunskim, što se povlače neke paralele“.

„Zemunski klan je država Srbija posle 2000. nasledila, njegovi pripadnici su bili zaposleni u institucijama sistema (državnoj bezbednosti). U tom smislu ne vidim da postoji paralela, čini mi se da je Zemunski klan bio daleko snažniji i uticajniji“, ocenjuje novinarka

Važno je šta će Tužilaštvo da kaže o slučaju Belivuk

Na pitanje kako tumači pisanje tabloida da je Velja Nevolja spremao novi 12. mart, ali i reči Vučića da su imali operativna saznanja da je moglo da dođe do atentata na njega prilikom svečanog otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, ona ocenjuje „ako je sve to tačno, a mi to ne znamo, tim pre, kako je moguće da ta grupa deluje tolike godine, da bude uvezana sa predstavnicima policije i fudbalskim klubovima, i da danas čujemo da je bio moguć 12. mart“.

„Što se tiče političara koji ometaju istragu, oni puštaju različite informacije u javnost, mi to treba da posmatramo kroz institucije sistema. Važno je šta će one da kažu, kako će rešiti taj uticaj i odnos tih grupa sa predstavnicima vlasti. Ne mislim da Savet za nacionalnu bezbednost treba da nam da odgovore na to pitanje, već tužilaštvo“, ističe Vučenić.

Dodaje da „mi ne znamo da li je ova grupa jedina, da li su svi pohapšeni, zašto se sada Belivukova grupa naziva organizovana kriminalna grupa, a kada je ubijen njegov prethodnik (Aleksandar Stanković – Sale Mutavi) država je proglasila rat mafiji. U međuvremenu nismo videli nikakve rezultate te borbe, već samo rezultate mafije“.

Bajdenovo pismo – čestitka ili pretnja?

Na pitanje da oceni da li je pismo američkog predsednika Džozefa Bajdena koje je uputio Vučiću čestitka ili pretnja, ona podseća da je i njegov prethodnik Donald Tramp u čestitkama predsedniku Srbije Dana državnosti 2019. i 2020. godine takođe isticao normalizaciju odnosa sa Kosovom kao prioritet.

Povezane vesti

Bajden je uputio pismo-čestitku Vučiću povodom Dana državnosti Srbije. „I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja – uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje“, navedeno je, između ostalog u pismu.

„Ja ne vidim u čemu je razlika, uopšte ne vidim šta je ovde vest. Američka politika se prema nama uopšte nije promenila niti će još 100 godina. Mera odnosa SAD prema Srbiji i Kosovu je ona hoklica (prilikom potpisivanja Vašingtonskog sporazuma). Bajden, kao i Tramp, imaju istu politiku prema tom pitanju – priznanje Kosova na celoj njegovoj teritoriji, računajući i sever“, ocenjuje Vučenić.

„Tu nema novih vesti, i u tom smislu samo je za unutrašnju političku upotrebu puštena ova vest da biračko telo SNS još jednom dobije injekciju o hrabroj borbi predsednika za očuvanje Kosova“, ističe ona.

SOS telefon za ugrožene novinare – teatar apsurda

A na to kako ocenjuje otvaranje SOS telefona za ugrožene novinare, što je odlučeno na sastanku Radne grupe za bezbednost novinara sa Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, ona navodi da „kad ne možete da rešite stvar, vi osnujete još jednu komisiju“.

„Oni koji najviše ugrožavaju bezbednost novinara treba sada da ih brane. To je teatar apsurda i bespredmetno. Problem je što ovo društvo to prihvata. U celini društvo ne čini dovoljno da se ovo promeni“, smatra Vučenić.

„Ovo duštvo je potpuno nemoćno, inhibirano, i javnost ne postoji uopšte, tako da vam ostaje da se smejete, bolje nego da tugujete, iako bezbednost novinara uopšte nije smešno, već veoma ozbiljno pitanje“, ukazuje Vučenić.

Na pitanje šta misli koje rezultate će doneti predstojeći međustranački dijalog, ona kaže da je to još jedan „očajnički pokušaj da se situacija unormali“.

„Možda se malo popravi politička klima tokom predizborne kampanje, možda opozicija dobije prostor na RTS i televizijama sa nacionalnom frekvencijom, ali to suštinski ne menja stvar, klima se neće promeniti. Ova vlast tretira opoziciju kao neprijatelja“, zaključuje Vučenić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare