Vrhovni kasacioni sud ukinuo presudu Darku Šariću za šverc narkotika

Vesti 15. jun 202116:55 > 18:15 66 komentara
N1

Vrhovni kasacioni sud Srbije ukinuo je pravosnažnu presudu Darku Šariću i njegovoj grupi za šverc skoro šest tona kokaina i vratio Apelacionom sudu da ponovo odluči o osuđujućoj prvostepenoj presudi Specijalnog suda, objavljeno je na sajtu suda.

Odlukom VKS je usvojio vanredni pravni lek – zahtev za zaštitu zakonitosti, koji su branioci Darka Šarića podneli u decembru prošle godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude.

Drugostepena presuda je ukinuta, jer je u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću.

To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS, dovelo u pitanje nepristranost „funkcionalne prirode“ to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Presuda je doneta imajući u vidu odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, stavove izražene u odlukama Evropskog suda za ljudska prava, kao i stavove izražene u odlukama Ustavnog suda Srbije i Vrhovnog kasacionog suda, navodi se u presudi.

Drugostepenom presudom je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, stoji u odluci VKS, dodajući da se to osnovano ukazuje zahtevom za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenog Darka Šarića, advokata Radoslava Baćovića i Danila Šarića.

Usvaja se zahtev za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenog Darka Šarića, advokata Radoslava Baćevića i Danila Šarića, kao osnovan, pa se u odnosu na ovog okrivljenog, a po službenoj dužnosti i u odnosu na okrivljene Gorana Sokovića i ostale okrivljene u ovom slučaju ukida pravnosnažna presuda Apelacionog suda u Beogradu u osudujućem delu, i predmet se u tom delu vraća Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje, navodi se u presudi VKS.

Vrhovni kasacioni sud se nije upuštao u ocenu zahteva za zaštitu zakonitosti branilaca ostalih okrivljenih, s obzirom da smatra da je to „bespredmetno u ovakvoj procesnoj situaciji“.

Ova odluka znači da će Apelacioni sud u novom sastavu veća ponovo odlučivati o žalbama na presudu u osuđujućem delu dok oslobađajuće ostaju pravosnažne.

Pogledajte odluku suda u celini:

Kzz OK 6-21 usvojen zzz; izuzeće sudije; član 37 ZKP; član 438 st. 1 t. 4 ZKP

Podsetimo, Apelacioni sud potvrdio je u novembru prošle godine presudu kojom je Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora, kao organizator grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Šarić je u julu prošle godine godine, u odvojenom postupku pred Specijalnim sudom, prvostepeno osuđen i na devet godina zatvora kao organizator kriminalne grupe koja je „oprala“ više od 20 miliona evra, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare