Vrhovni kasacioni sud o pitanju prava tetkica na topli obrok i regres 5. jula

Vesti 30. jun 202209:026 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Poslednjih meseci pažnju javnosti privlači pitanje prava zaposlenih u javnim službama (bolnice, domovi zdravlja, klinički centri, škole, vrtići, domovi kulture i sl.) koji primaju platu u visini minimalne zarade na isplatu potraživanja za topli obrok i regres.

Zaposleni na radnim mestima pomoćnog osoblja poput spremačica, vešerki, pomoćnih radnika su 4. juna organizovali skup podrške sudijama Vrhovnog kasacionog suda gde su pozvale sud da ne menja dosadašnji pravni stav i zaštiti njihova radnička prava. Kako saznajemo, sednica Vrhovnog kasacionog suda (VKS) na kojoj će se odlučiti o pravnoj sudbini tužbi tetkica za topli obrok i regres biće održana 5. jula.

Pročitajte još:

Advokat Ivan Ječmenica za N1 kaže da je VKS već zauzeo pravni stav povodom ovog pitanja u presudi iz 2020. koja glasi: „kada je zaposlenom isplaćivana minimalna zarada, pravo na topli obrok i regres koje zaposlenom pripada po Zakonu o platama u državnim organima i javnim službama nije realizovano“.

Ustavni sud, postupajući po ustavnoj žalbi tuženog povodom navedene odluke VKS-a je doneo odluku kojom je odbacio ustavnu žalbu i potvrdio da predmetnom presudom VKS nije povredio nijedno Ustavom zajemčeno pravo podnosioca, objašnjava Ječmenica.

On dodaje da se VKS 27. decembra 2021. godine, u odgovoru upućenom Komori zdravstvenih ustanova Srbije decidno izjasnio da „u slučaju kada je zaposlenom isplaćivana minimalna zarada, pravo na topli obrok i regres koje mu pripada po Zakonu o platama u državnim organima i javnim službama, nije realizovano, što je u skladu sa ujednačenom praksom u tumačenju i primeni materijalnog prava“, čime je pomenuti pravni stav dodatno potvrđen.

„Ovakav stav suda je jedino logičan i ispravan s obzirom da je zaposlenima u javnim službama izričito priznato pravo na topli obrok i regres shodno odredbama Zakona o platama zaposlenih u javnim službama i državnim organima, a koje pravo im nije u praksi realizovano jer su godinama unazad primali platu i visini republičkog minimalca. A u minimalcu ne mogu biti sadržani topli obrok i regres“, rekao je Ječmenica.

Prema njegovim rečima, zaposleni u javnim službama očekuju da VKS na sednici 5. jula potvrdi svoj pravni stav da zaposlenima u javnim službama na minimalcu nisu isplaćivani topli obrok i regres.

„Ovde se radi o našim najsiromašnijim sugrađanima koji opslužuju sisteme poput bolnica, domova zdravlja, škola i predškolskih ustanova, a koji ne traže ništa sem onoga što im po zakonu pripada“, rekao je advokat Ječmenica.

Komentari

Vaš komentar