Ovo leto biće toplije od prošlog, pogledajte prognozu

Vesti 27. maj. 202213:253 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay/ Martina Kieselbach

Ako bi se uporedilo sa prošlim letom, ovo leto bi trebalo da bude toplije i suvlje. Prognoziraju se toplotni talasi u julu i avgustu, a od 30 do 55 dana će biti sa temperaturama koje su više od 30 stepeni, kaže za Danas Branko Bjelić prognostičar u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ).

Sagovornik lista Danas napominje da se prognoze za duže vremenske periode daju sa verovatnoćama a ne sa izvesnošću.

„Vrlo je verovatno da će ovo leto biti jedno od najtoplijih u proteklih 20 godina, ali ne može se reći sa sigurnošću. Verovatnoća da će biti toplije od proseka je negde oko 70 do 80 odsto“, ukazuje Bjelić.

On dodaje i da je vrlo verovatno da će biti tropskih noći, ali da RHMZ te podatke trenutno nema.

„Što se tiče padavina, tokom cele sezone bi trebalo da bude od 120 do 240 litara kiše po kvadratnom metru, u nižim predelima. Na planinama od 190 do 250 litara. Prognozira se da bi moglo biti od 18 do 28 dana sa padavinama, od slabijih pa do pljuskova“, kaže Bjelić.

Dodaje da su navedeni podaci dobijeni na osnovu prognostičkih produkata većine dinamičkih modela u svetu, takvih centara ima od 12 do 15, i da se većina slaže da bi u oblasti Balkanskog poluostrva temperature trebale biti iznad godišnjeg proseka za leto.

Komentari

Vaš komentar