Vrelina udvostručila potrošnju vode u Beogradu, apel na racionalno korišćenje

Vesti 23. jun 202109:58 > 10:10 15 komentara
N1

U Beogradu su, zbog visokih temperatura, cisterne sa pijaćom vodom postavljene na šest lokacija. Mere prestoničkih vlasti se odnose i na zaposlene u javnim preduzećima koji rade na otvorenom i potrebno je da imaju pauzu tokom najtoplijeg dela dana. Nadležni poručuju da je, uprkos povećanoj potrošnji, sistem stabilan i da neće biti restrikcija. Apeluju na Beograđane da racionalno troše vodu.

U JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ navode da se u sekundi proizvede više od 6.000 litara vode. Potrošnja je u proseku porasla za oko 30 odsto, a u pojedinim krajevima Beograda voda se troši nekoliko stotina puta više.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao za RTS da se uverio da u zahtevnom periodu godine sistem funkcioniše kako treba, kao i da je sistem stabilan, pošto su rezerve na 70 odsto kapaciteta.

„Od 18 časova i pored apela dolazi do naglog skoka potrošnje vode, pogotovo u prigradskim delovima grada Beograda, ali naglašavam da je zaključak da je sistem stabilan“, istakao je Radojičić.

Dodao je da je voda potpuno bezbedna i da se redovno kontroliše.

Cisterne se nalaze na šest lokacija u Beogradu od 8 do 20 časova, a Radojičić je naveo da će biti dostupne građanima do petka, kao i da će se, u skladu sa prognozom, produžiti njihova dostupnost građanima.

Direktor Centra za upravljanje i kontrolu „Beogradskog vodovoda“ Rade Begenišić je rekao da je popunjenost rezervoara od 70 odsto odlična za trenutne uslove, a da se neracionalna i nenamenska potrošnja registruje u prigradskim naseljima.

„Koristim ovu priliku da apelujem da potrošači vode računa o tome da je racionalno koriste. Naša voda nije za zalivanje zelenih i betonskih površina ili za punjenje bazena, nego za piće, održavanje higijene, lične i svog domaćinstva“, rekao je Begenišić.

Dodao je da je prosečna potrošnja po stanovniku 230 litara dnevno, a da se trenutno troši preko 400 litara vode po stanovniku, ali i da nema planova za restrikcije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare