Vozač koji je usmrtio devetogodišnjaka na Karaburmi negirao krivicu pred sudom

Vesti 08. okt 202113:18 13 komentara
F.R./N1

Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu počelo je suđenje L. G. (38), povodom optužbi da je 18. jula uveče na Karaburmi svojim automobilom udario dvoje dece od pet i devet godina na pešačkom prelazu, pa pobegao.

Osumnjičeni se na ročištu kratko izjasnio da nije kriv po optužbama za koje mi se sudi, a to su teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, prenosi RTS.

Nakon toga održana su uvodna izlaganja tužilaštva i odbrane, osumnjičeni će na sledećem ročištu koje je zakazano za 8. oktobar moći detaljno da prvi put iznese svoju odbranu, jer se pred tužiocem branio ćutanjem.

Povezane vesti:

Na suđenje doveden iz pritvora.

Njegov branilac u uvodnoj reči rekao da se plaši da L. G. neće imati fer suđenje jer ga je javnost unapred proglasila „monstrumom i pozvala na linč“ i predložio da mu sud ukine pritvor ili zameni kućnim pritvorom.

O tom predlogu biće odlučeno naknadno.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom protiv L. G, od suda traži da ga osudi na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora zbog krivičnih dela – teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, kao i meru bezbednosti Zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

Ovaj predmet je letos bio u žiži javnosti jer osumnjičenom prvobitno nije bio određen pritvor, pošto je sudija za prethodni postupak odbio predlog tužilaštva za pritvor.

Međutim, krivično vanpretresno veće suda je usvojilo žalbu tužilaštva i odredilo mu pritvor zbog opasnosti od bekstva i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom roku mogao da ponovi krivično delo.

Zbog prvobitnog puštanja na slobodu L. G, građani su organizovali proteste na Karaburmi, a ministraka pravde Maja Popović je krajem jula inicirala disciplinski postupak pred Visokim savetom sudstva protiv sudije za prethodni postupak koja je odbila da mu odredi pritvor.

Osumnjičeni je nakon nesreće napustio lice mesta, nije se sam prijavio policiji, već ga je pronašla policija. Nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, jer mu je adresa prebivališta pasivizirana.

Više puta je bio osuđivan, i to dva puta zbog izvršenja saobraćajnih krivičnih dela.

Tereti se da je 18. jula oko 20.15 upravljajući putničkim vozilom u Ulici Marijane Gregoran izazvao saobraćajnu nezgodu tako što je vozilom udario i oborio tri pešaka koji su kolovoz prelazili na obeleženom pešačkom prelazu, a zatim je napustio lice mesta, ostavljajući povređene bez pomoći.

U nezgodi su deca S. B. (9) i L. B. (5) koja su prelazila ulicu u pratnji oca zadobila teške telesne povrede, a devetogodišnji dečak je od povreda preminuo u bolnici 22. jula.

Otac M. B. lakše je povređen.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare