Vorgučić: Kurtijevo omekšavanje stava ne bi se dobro prihvatilo u Prištini

Vesti 04. maj 202213:44 > 14:41
isak vorgučić
N1

Direktor RTV KiM iz Gračanice Isak Vorgučić ocenio je za N1 da je moguće da će dijalog Beograda i Prištine biti "restartovan" uz podršku Berlina, ali je naglasio da se bilo kakvko omekšavanje stava premijera Kosova Aljbina Kurtija ne bi dobro prihvatilo u Prištini, naročito kada je u pitanju medijacija EU.

Danas u Berlinu borave predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Aljbin Kurti, i posrednik EU u pregovorima Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji će razgovarati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

POVEZANE VESTI:

Vorgučić je u emisiji „N1 Studio Live“ podsetio da u poslednje vreme imamo intenzivne aktivnosti Sjedinjenih Država, a da „često biva“ da EU hoće aktivnije da se uključi kada vidi pojačano angažovanje SAD u regionu.

„Moguće je da se izvrši određeni pritisak i da se taj dijalog restartuje. Nakon nekoliko susreta Vučića i Kurtija, videli smo da dijalog među njima nije baš moguć. Tu daje nadu najava neformalnog razgovora, uz prisustvo Lajčaka“, kazao je Vorgučić.

Bez nastavka dijagoa, upozorio je on, nema ni rešavanja ključnih pitanja kao što je Zajednica srpskih opština ili pitanje registarskih tablica.

Podsetio je, međutim, na tvrd stav Krutija da posle više od 20 godina Beograd i Priština mogu da ragovaraju samo na ravnopravnim nogama, odnosno da Srbija prvo treba da prizna nezavisnost Kosova, pa da onda dve strane o otvorenim pitanjima pregovaraju kao dve nezavisne države.

Za takav stav, objasnio je Vorgučić, Kurti ima veliku podršku većinskog albanskog stanovništva na Kosovu.

„Bilo kakvko omekšavanje stava (kod Kurtija) neće se dobro prihvatiti u Prištini, naročito kada je u pitanju medijacija EU. Kada su u pitanju uticaji SAD, onda Priština ima više razumevanja“, kazao je on.

Dorektor RTV KiM je ukazao i da atmosfera na Kosovu, od dolaska Aljbina Kurtija i Vjose Osmani na vlast, „nije sjajna“ i da se zaoštrila retorika prema Srbima što se, prema njegovim rečima, reflektuje na većinsko stanovništvo koje smatra da bez posledica može da se ponaša „bahato“ prema Srbima.

SPC jedina institucija koja u kontinuitetu radi i posle 1999.

Govoreći o održavanju redovne sinodske sednice Srpske pravoslavne crkve u Pećkoj patrijaršiji, Vorgučić je rekao da nije neuobičajeno da se takvi događaji održavaju u tradiconalnom sedištu patrijarha.

Istakao je i da je SPC praktično jedina institucija koja u kontinuitetu radi na Kosovu i posle 1999. godine, a koju priznaju i Beograd i Priština, te da je poseta visokih crkvenih zvaničnika značajna za srpsko stanovništvo, naročito u enklavama gde Crkva lokalnom stanovništvu pruža veliku pomoć.

Vorgučić je podsetio i da SPC podržava dijalog Beograda i Prištine, ali i uz očekivanje da će na pregovarački sto doći i rešavanje otvorenih pitanja koja se tiču Crkve.

Snimak emisije N1 Studio Live: