Vojvođanske NVO: Srbija već 27 godina nije odala počast srebreničkim žrtvama

Vesti 09. jul 202212:22 > 12:5521 komentara
potočari srebrenica
Izvor: Faruk Zametica/N1 (arhiva)

Vojvođanske nevladine organizacije su upozorile da se 11. jula obeležava 27. godišnjica genocida u Srebrenici, a da, kako kažu, Srbija tokom svih ovih godina nije odala dužnu počast za nevine žrtve stravičnog zlodela koje je počinjeno u njeno ime. Žene u crnom su pozvale predsednika Srbije i druge predstavnike vlasti da prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u BiH i da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Pročitajte još

„Godine prolaze, a sramota je sve veća, ne samo zbog uloge Srbije u ovom zločinu, već zbog činjenice da postoji višedecenijska jasna tendencija da se on pokušava, uprkos bezbrojnim, sudski utvrđenim činjenicama, minimizirati, relativizovati, osporiti ili jednostavno zaboraviti“, navodi se u saopštenju vojvođanskih NVO.

Dodaju da je mnogo puta rečeno, ali vredi ponoviti – „zahvaljujući činjenici da se nikada kao država i građani nismo suočili sa zločinima i zločinačkom politikom devedesetih, nego smo ih naprotiv rehabilitovali, živimo u politički i moralno opustošenom društvu, koje polako ali sigurno gubi svaku nadu u dostojanstvenu budućnost“.

„Žalosno je što smo došli u situaciju da Srbijom danas vladaju, i to bezgranično, političari i politike koje su nas devedesetih zasluženo stavili na stub srama, a da sadašnju vlast podržavaju, lukrativno, i mnogi od onih koji su devedesetih bili protiv Miloševića i njegove politike, čak i oni koji su nekada znali dići glas protiv jezivog rata i ratnih zločina. Verujemo, ipak, da će doći trenutak kada će Srbija odati dužnu počast srebreničkim i drugim žrtvama, i 11. juli uvrstiti u kalendar kao datum kada se simbolično odriče devedesetih i određuje prema politici koja je kao očekivano ishodište imala – genocid“, zaključeno je u saopštenju, koje potpisuju Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Savez antifašista Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija i Građanska akcija Pančevo.

Žene u crnom: Priznati genocid u Srebrenici, a 11. jul proglasiti Danom sećanja

Nevladina organizacija Žene u crnom zatražile su, povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, da predsednik države i svi drugi predstavnici vlasti prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, kao i da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Zahtevamo da se prizna genocid u Srebrenici, prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava, a ne samo kao jedan od preduslova na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji.

Žene u crnom traže da se negiranje genocida i svih zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina kvalifikuje kao krivično delo i da se uklone murali koji slave ratnog zločinca Ratka Mladića.

„Srbija treba da odustane od politike izazivanja regionalne nestabilnosti mešanjem u unutrašnja pitanja susednih država, pre svega Bosne i Hercegovine“, navodi se.

U skladu sa politikom solidarnosti i odgovornosti, Žene u crnom će 11. jula učestvovati u komemoraciji u Potočarima, gde će, zajedno sa porodicama žrtava srebreničkog genocida, prisustvovati ukopu dosad identifikovanih posmrtnih ostataka žrtava.

U saopštenju se dodaje i da Žene u crnom organizuju 10. jula stajanje u crnini i ćutanju na Trgu republike u Beogradu.

Komentari

Vaš komentar