Vojvođanske NVO: Glasajte za nestranačke kandidate za savete mesnih zajednica

Vesti 10. jun. 202122:45
Podeli:
Izvor: N1

Vojvođanske nevladine organizacije (NVO) pozvale su građane i građanke Novog Sada da "glasaju za nezavisne i nestranačke kandidate na izborima za savete mesnih zajednica", koji se održavaju u nedelju 13. juna.

„Ovi izbori su građanski, a ne parlamentarni izbori, i na njima ne bi trebalo da učestvuje ni jedna partija, već građani kojima mesne zajednice pripadaju, što je u skladu sa zakonskim okvirom Republike Srbije“, navode u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Međutim, dodaju, Srpska napredna stranka je za ove izbore mobilisala svoje članove.

„Bez obzira što su na njima morali da se kandiduju kao pojedinci, svojom propagandom kojom ukazuje da oni jesu partijski članovi, ova stranka jasno daje do znanja da se neće ustručavati da pogazi neotuđivo pravo građana na lokalnu i mesnu samoupravu. Podsećamo da članovi vladajuće partije koji su činili savete mesnih zajednica u većini mesta u Vojvodini i Srbiji, poslednjih godina čine sve da te savete obesmisle, tako što odbijaju svaku autentičnu inicijativu koju predlažu građani. Na delu je potiskivanje građana iz institucija i ukidanje njihovih političkih prava“, naglašavaju ove organizacije.

Zato je, dodaju, glasanje za više od 70 građanskih i nestranačkih kandidata na izborima za savete mesnih zajednica u Novom Sadu „prilika da ove lokalne institucije građani pokušaju da vrate u svoje ruke“.

Saopštenje su potpisali: Grupa za konceptualne politike, Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”, Centar za održive zajednice, Zelena mreža Vojvodine, Most solidarnosti, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanski građanski centar, Vojvođanska politikološka asocijacija, Centar za interkulturnu komunikaciju i Građanska akcija Pančevo.

Komentari

Vaš komentar