Vojvodić o nasilju: Koliko stolica treba da bude izmaknuto da nešto promenimo

Vesti 29. nov 202222:33 25 komentara
N1

Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" izjavila je u emisiji "Newsnight" da je neophodno da se promene zakonski akti u našoj zemlji kako bi se stvorili uslovi za sistemsko smanjenje nasilja u školama. "Dajte da probamo sa tom regulativom. Dajte da menjamo zakone", istakla je ona. Govoreći o incidentu u Trsteniku, ona je napomenula da je to incident "za isključenje iz škole". "To tako mora. Jer ako bude, 'ajmo sada mesec dana, pa procedura, rehabilitacija, društveno koristan rad... Pa čekajte, koliko još stolica treba da bude izmaknuto", pita se Vojvodić.

„Vrlo često smo bili izloženi takvoj vrsti percepcije stvarnosti da ništa nije alarmantno, tako je bilo i tokom pandemije, da je situacija u školi pod kontrolom. Bojim se da su ovi slučajevi koji su uočeni u ovim danima, preko digitalnih mreža, nama dostupniji i stvaraju sliku da se to zaista zbiva. Ja sam potpuno sigurna da ovo što se zbiva u školama, u oblasti nasilja, je jedna refleksija, odraz takvog nasilja u javnom prostoru“, rekla je ona.

Povezane vesti

Prema njenim rečima, svi moramo, kao društvo, da se duboko zapitamo „kuda zajedno plovimo“?

Kaže da formalno pravno, postoji mnoštvo protokola koji služe za suzbijanje nasilja u školama, i napominje da bi „čovek stekao utisak da je reč o sistemu koji je uspeo da se doboro odbrani od ovakvih nevolja“.

Međutim, pogled iz drugog ugla pokazuje da je ta predviđena regulativa često kontradiktorna ili kontraproduktivna.

Objašnjava da je na sastanku u Ministarstvu prosvete naglašeno da su upravo predviđene norme u suprotnosti sa onim što treba da uradi jedan direktor oili nastavnik.

„Ja sam bila u prilici da na jednom sastanku kažem ministru Ružiću kada je tvrdio da je situacija nakon incidenta u Trsteniku jasna i da se odredio kakav je tip nasilja, to uopšte nije bilo po protokolu. To je bio slučaj zabrane, odnosno povrede zabrane. Nivoi nasilja odnose se na odnos učenik-učenik i dete-učenik, a kada je nešto usmereno ka zaposlenom, onda je to zabrana i to ne može da se tretira kao određeni nivo…. Ono što su interventne mere su odmah razdvojiti tu decu, ili angažovati obezbeđenje“, kazala je Vojvodić.

Međutim, napominje da mnogo toga „prođe ispod radara“ svih zapoislenih u školi.

„Vi ne možete u svakom trenutku biti u svakoj prostoriji te škole“, ističe ona.

Zapitala je da li je društvo iskreno spremno da radi na suzbijanju nasilja u školama, ili je ovo što se dešava poslednjih nekoliko nedelja samo „performans“.

„Bojim se i vrlo sam skeptična da upravo idemo ka ovom drugom modelu“, istakla je ona.

N1

Članovi Radne grupa, koja je formirana kako bi se bavila borbom protiv nasilja u školama, imaju vreme da do 20. decembra podnesu predloge kako bi se izvršile promene u podzakonskim aktima, a ona insistira da mogu da se daju predlozi kako bi se promenili i zakoni, koji imaju mnogo veću snagu.

„Pa čekajte, u čemu je problem da damo predloge da se nešto koriguje u zakonima“, zapitala je gošća N1.

Ocenjuje da je „sve više posao prosvetnog radnika prepušten entuzijazmu“, kao i da sve manje ljudi žele da postanu prosvetni radnici.

„Nama je potrebno da se svaki napad na prosvetnog tradnika kvalifikuje kao krivično delo, a već sad postoje regulativa i mogućnosti, ali to direktori vrlo rekto koriste. Dakle, oni bi trebalo, i oni mogu, da se obrate pisano tužiocu ili prekršajnom sudu, ali to se u praksi ne dešava“, kaže Vojvodić.

Ne slaže se sa tim da prosvetari postanu službena lica, i kaže da je povod za predstojeći protest u četvrtak slučaj iz Trstenika.

Mađutim, napominje da postoji čitav niz incidenta koji se u dovode u vezu sa napadima na prosvetna lica.

„Mislim da je trenutak da se kaže: Sada je kraj. Postoji jedna crvena linija… Ako je došlo dotle da treba da sptrepimo da ćemo zbog nekoliko sekundfi na društvenim mrežama biti žrtve, onda treba da stanemo i da kažemo: ‘Hoćemo li mi takvo društvo'“, kazala je Vojvodić.

Podseća da nasilja ima u medijima, i da se na televizijama sa nacionalnom frekvencijom emituje eksplicitno nasilje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare