Vojnici Kfora na prelazima, normalizacija saobraćaja očekuje se od ponedeljka

Vesti 03. okt 202108:07 > 08:10 5 komentara
Tanjug /Aleksandar Nićiforović

Nakon povlačenja specijalnih jedinica Rosu, na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak su sada vojnici Kfora. Normalizacija saobraćaja očekuje se od ponedeljka ujutru od 8 časova, kada se za vozila uspostavlja režim sa nalepnicama.

Povlačenje pripadnika Rosu je obavljeno kako je i dogovoreno, nema više ni pripadnika te jedinice na administrativnim prelazima, kao ni barikada. Noć je protekla mirno.

Povezane vesti

U blizini administrativnih prelaza su pripadnici Kfora, a tu su i pripadnici Euleksa, prenosi RTS.

Saobraćaj se odvija neometano, ali za sada samo iz pravca južne pokrajine ka centralnoj Srbiji.

Kancelarija za Kosovo i Metohije saopštila je da je rad na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak iz pravca centralne Srbije privremeno obustavljen od juče popodne do sutra u 8 časova ujutru kako bi se izvršila priprema sistema za režim nalepnica.

Naveli su da će građanima sutra biti dostupne nelepnice za prekrivanje specifičnih delova registarskih oznaka kao i uputstvo za njihovo postavljanje.

Na sever Kosova do sutra ujutru prolaziće se samo pešice.

Kfor na prelazima naredne dve sedmice

Povlačenjem pripadnika takozvanih specijalnih jedinica Rosu i raspoređivanjem pripadnika misije Kfora, kao i uklanjanjem fizičkih barikada sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, završena je prva faza sprovođenja sporazuma o registarskim oznakama, koji je postignut u Briselu 30. septembra.

Vojnici Kfora biće na Jarinju i Brnjaku naredne dve sedmice.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Dubaiju da je zadovoljan što su se jedinice specijalne policije Rosu povukle sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, gde, kaže, nije ni trebalo da dođu, te da je zadovoljan što se održao mir.

Drugi deo sporazuma obuhvata da se od sutra od osam sati uspostavlja „stiker“, odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, a o čemu će se tek razgovarati u Briselu.

Kao treća stavka dogovorena je radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine i koja će tražiti trajno rešenje za tablice, na osnovu evropskih standarda i praksi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare