Vojna vežba, politički šou ili revija za trgovce – kome je bitan Munjeviti udar?

Vesti 27. jun. 202119:0828 komentara
Podeli:

I vojske drugih zemalja vežbaju. Sagovornici N1 objašnjavaju da je praksa takva da se vojne vežbe organizuju bez velike pompe, direktnih televizijskih prenosa i obaveznog prusustva političara, tj. najviših državnih zvaničnika, jer, kako kažu stručnjaci, javnost ne bi trebalo da se pritiska time.

Još jedan u nizu „Munjevitih udara“, u kome vojska, opet, ne vežba u miru i tišini, daleko od očiju javnosti, već vežba pred očima predsednika. Vučić poručio da nije stručan, ali je naučio, pa ističe da je u vazduhu iznad Peštera bilo čak 25 lovaca i bombardera, a na zemlji najnoviji tenkovi T72 i PVO sistem Pasars. Iako je vežba u trenutku njegovog obraćanja bila završena, savet građanima nije izostao.

POVEZANE VESTI

„Posebno bih rekao gledaocima da obrate pažnju na helikoptere Mi-35, imaju onako zlokoban zvuk kada dolaze sa raketama ‘Ataka’, to je neverovatno dejstvo“, kazao je Vučić.

„To je politički šou, to nema dodirnih tačaka sa vojskom“, smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.

„Poslednjih godina nijedna vežba se ne organizuje a da predsednik ne zakaže u kom vremenu i da bude lično prisutan… Da li ste videli kancelarku Merkel ili predsednika Putina na svakoj vežbi“, dodaje bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije, general Momir Stojanović.

A Vučić ponavlja poruku da Srbija ne preti i da je ne interesuju sukobi i ratovi, već ulaganja u odbranu zemlje.

„Snaga naše vojske biće drastično izmenjena i uvećana u narednih devet meseci i ja mislim da ovo pokazuje snagu države, jer to ne bi bilo moguće da nije veće finansijske snage naše zemlje“, rekao je Vučić.

General Stojanović objašnjava da iznosi dobronamernu kritiku kada kaže da je trenutno stanje operativne vojske – malobrojno, da vežbanje, umesto stereotipnog, mora biti prilagođeno savremenom ratovanju i da je ima prostora da vojnici budu i bolje obučeni, opremljeni i plaćeni.

„Mislim da ovo što se poslednjih godina dešava u funkciji nekog unutrašnjeg marketinškog rata i pokušaja da se pokaže kako se brine o snazi vojske odbrambenim potencijalima i da se vlada ukupnim stanjem u zemlji. Koliko ja primećujem od ove vlasti, želi svaki i minimalni doprinos jačanju borbene gotovosti prikazati kao ogromno dostignuće“, naglasio je Stojanović.

Analitičar Radić kaže da država vodi specijalni rat protiv svog naroda, jer ne vežbanjem, već pokaznim gađanjem, kako je nazvao dejstva na Pešteru, želi da impresionira domaću javnost. Kao da je Sajam naoružanja, zaključuje on.

„Pešter ima funkciju da se da razlog za direktan televizijski prenos, pažljivo gledajte koliko kadrova sa političarima a koliko sa vojskom, vojska je dekor da bi se stvorila slika o političarima pred javnim mnjenjem, a onaj drugi pragmatični deo koji je u scenariju namenjen inostranstvu je zapravo stvranje reference za prodaju naoružanja i vojne opreme. Sve su to pokazna gađanja iza kojih stoje trgovci oružjem, a ne vojna lica, glavnu reč ima trgovac a vojna lica su dekor iza njega“, mišljenja je Radić.

Na kraju „Munjevitog udara“, predsednik se, na prisustvu, posebno zahvalio borcima sa Košara i pozvao ih na slikanje, da bi se, kako je Vučić rekao, videlo koliko je država na njih ponosna.

A predsednik i u ponedeljak u maslinastozelenom modu – Vidovdan je, dan za vojnu paradu.

Komentari

Vaš komentar