Vojinović: Neobično je što je u Beograd sleteo ruski avion sa toliko sedišta

Vesti 25. apr. 202211:39 > 14:0362 komentara
Podeli:

Ruski avion Iljušin-Il-96-300, na specijalnom letu iz Sočija, doleteo je u nedelju ujutru u Beograd preko Bugarske, iako je ta zemlja još u februaru zvanično zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione. Petar Vojinović, urednik portala Tango Six, za Novi dan TV N1 kaže da je neobično što je tako veliki avion sa toliko puno sedišta bio upotrebljen.

Vojinović ukazuje i da je zanimljivo to što je avion u Beograd, došao preko Bugarske, budući da je ruskim avonima, usled sankcija EU, zabranjeno da preleću zemlje Unije.

Podseća ipak da je u prvom paketu sanckija Unije bila ostavljena mogućnost da se ruskim avionima omogući prelet ukoliko su razlozi humanitarne prirode ili su to diplomatski letovi.

„Najverovatnije se radi o tom delu diplomatskog opravdanja za prelet zemalja EU, to bi najviše moglo da se smesti kao mogući razlog koji ne znamo koji je“, ocenjuje Vojinović.

Dodaje i da je u Beograd sleteo putnički avion, ruske proizvodnje, koji leti na dužim linijama.

"Upoređujući veličinu letelice sa brojem ljudi, može se ići u pravcu spekulacija da je veći broj ljudi u pitanju, najverovatnije da je u pitanju neka misija kupljenja diplomata ili poridica. Manja verovatnoća je da su neke tehničke stvari. Neobično je da je veliki avion sa toliko puno sedišta bio upotrebljen", ističe Vojinović.

Komentarišući to što let ruskog aviona nije bio najavljen na sajtu Aerodroma "Nikola Tesla", Vojinović kaže da se za diplomatske i državne letove takve informacije najčešće ne objavljuju.

"Uporednu situaciju smo imali kod poslenjeg Putinovog dolaska u Srbiju, kada je došao sa tri ovakve letelice, ne zna se naravno u kojoj je bio, i npr. tu nije bilo najave da će on doći, to je jednsotavno priroda takvih letova", ukazuje on.

Komentari

Vaš komentar