VOICE primio dve tužbe zbog teksta, kažu „pritisak vlasti na medije“

Vesti 19. apr 202112:35 1 komentar
Pixabay

Redakcija Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) saopštila je danas da se našla na udaru novog mehanizma pritiska vlasti na nezavisne medije, takozvanih SLAPP tužbi, odnosno da je redakcija primila dve tužbe za isti tekst u kojem dve osobe traže da im se isplati odšteta od po milion dinara.

Povezane vesti:

U saopštenju se navodi da su pet novinara, odgovorni urednik i izdavač VOICE tuženi zbog teksta o javnim nabavkama za usluge socijalne zaštite.

Kako se navodi, novinari VOICE nesumnjivo su bavili temom od javnog interesa, i to u skladu sa Kodeksom novinara Srbije i zakonima, i proverili su svaku informaciju koja je objavljena u istraživačkom članku.

Tužbe su podneli vlasnica Agencije Niveus tim iz Gornjeg Milanovca Aleksandra Jovičić i predstavnik Niveus tima u javnim nabavkama Milan Tadić, koji je, kako tvrdi VOICE, blizak vladajućoj stranci.

Milionske naknade štete koju tužioci zahtevaju su najnoviji ogoljeni vid pritiska vlasti na nezavisne medije, naveo je VOICE i ukazao da samo plaćanja dve sudske takse na dva odgovora na tužbu, sa ukupno sedam tuženih, dovodi u pitanje dalji opstanak tog centra.

Da je to tako, svedoči i slučaj takođe milionskih tužbi firme „Millenium tim“ protiv medija Jug press iz Leskovca i Infovranjske iz Vranja, kao i lista Danas, portala Nova.rs i kablovske televizije N1 i Newsmax Adria, smatra VOICE.

Redakcija je navela da će o svemu obavestiti domaću i međunarodnu javnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare