Voda je nekad siva, nekad žuta – zagađenje u Titelu zbog dela mreže od azbesta

Vesti 30. mar. 202119:2417 komentara
Podeli:

Pored Zrenjanina, još jedno mesto u Vojvodini sa neispravnom pijaćom vodom je Titel. Istraživanje CINS-a pokazalo je da je voda u ovoj opštini u Bačkoj potpuno neispravna najmanje osam godina, a ekipa N1 proverila je kako izgleda svakodnevica meštana varošice u kojoj voda ima i boju i miris i ukus.

Nije voda u Titelu svakog dana crna – nekad je siva, nekad žuta, ponekad je i bez boje. Ipak ukus i miris ima svakog dana.

„Smrdi, oseti se neki amonijak ili hlor, stvarno ne znam, bude perioda da i nema vode“, priča meštanka Titela Maja Horvat.

N1: Da, oseti se miris jak, kao hlor

Horvat: Danas je čistija voda nego što je uobičajeno, ali bude crna

Zbog toga flaširanu vodu koristi čak i za kuvanje. Da svakoga dana kući donosi i po 10 litara kaže, nije toliko teško.Teško je, priča nam, u takvim uslovima, podizati malu decu.

„Dešava se nekada da moram i decu da okupam flaširanom vodom pošto bude crna i neprijatnog mirisa. Kad je leto nemamo uopšte pritiska, a i ako bude, onda je ta voda katastrofa crna, i onda sam prinuđena da na šporetu, na 40 stepeni upalim šporet i grejem vodu da bih okupala decu. Jer je nehigijenski“, dodaje Maja Horvat.

N1: Koliko dece imate?

Horvat: Troje, tri devojčice.

Izvor : N1

U celoj varošici smeštenoj na ušću Begeja u Tisu, voda je istog kvaliteta. Potencijalno opasna po zdravlje, a opet račune za nju plaća oko 6.000 meštana Titela. Jedna od njih je i Gordana Babić, koja je u istraživanju za CINS, urkstila izveštaje Instituta Batut i Instituta za javno zdravlje Vojvodine i došla do podatka da je u najvećem delu opštine voda potpuno neispravna.

„Primer za tu udruženu neispravnost su mesec jun i mesec novembar u 2020. godini, kada je voda bila neispravna zbog povećane koncentracije amonijaka, mangana i gvožđa, dok je mikrobiološki voda bila neispravna zbog ukupnog broja aerobnih mezofilnih mikroorganizama. I zbog toga je u novembru voda ocenjena kao opasna po zdravlje, zbog prisustva streptokoka fekalnog porekla“, rekla je meštanka Titela Gordana Babić.

Uzrok zagađenja je stara vodovodna mreža čiji deo je i dalje od azbesta. Rešenje bi bilo zamena mreže i nova fabrike vode. Iz opštine najavljuju da će projektnu dokumentaciju za izgradnju fabrike prikupiti do kraja godine. Meštanima Titela ostaje da čekaju. Možda im se i posreći, pa u trećoj decniji 21. veka dobiju ispravnu i čistu pijaću vodu.

Komentari

Vaš komentar