Vlast pozvala građane da na referendumu zaokruže „da“, opozicija ipak za „ne“

Vesti 15. jan 202219:18 36 komentara

Referendum na kojem građani glasaju za promene Ustava u oblasti pravosuđa, održava se sutra. Predstavnici vlasti šalju poslednje pozive da se zaokruži "da", dok s druge strane predstavnici opozicije poručuju da je najbolje zaokružiti "ne".

Da će sudstvo ubuduće biti nezavisno, a tužilaštvo samostalno, poruka je predsednice Vlade Ane Brnabić, dan pred referendum o promeni Ustava. Ali, ukoliko se zaokruži „da“.

„Da nam se nikada ne ponovi takozvana reforma pravosuđa iz 2009. godine koja je ustvari bila čista politička čistka sudija i u jednom danu su otpustili 837 sudija zato što nisu bili politički podobni. Čistka koja je sve građane naše zemlje koštala 44,4 miliona evra ukupno“, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Povezane vesti

„‘Da’ – za evropsku budućnost Srbije“, poruka je ministra finansija Siniše Malog.

„I da prestanemo više sa tim pričama kako je to partijski i politički referendum. Ne, ovo je referendum koji je važan za nas, za našu decu, za građane Srbije i zato još jedanput kažem da izađemo svi i zaokružimo „da“, naveo je Mali.

„Ne i ne rekli su danas iz Pokreta slobodnih građana kao i iz pokreta Dveri. Između ostalog jedan od razloga za „ne“ su i „ukupne okolnosti u kojima se organizuje glasanje“.

„Suprotno svim demokratskim principima, tek nekoliko meseci pre održavanja ovog referenduma krenulo se u donošenje novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Zakon je naknadno menjan u trenutku kada su već počele referendumske radnje, što je nedopustivo“, saopšteno je iz PSG-a.

„Koliko god se Aleksandar Vučić i njegovi stvarni vlasnici upinjali da nas uvere u suprotno, Srbija je suverena i nezavisna država, a nosioci suverenosti su građani ove zemlje“, poručili su iz Dveri.

Pitanje, na koje će se odgovarati sa „da“ ili „ne“, glasi: „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava“?

Ono što se menja odnosi se na način izbora sudija i tužilaca, koji bi nakon referenduma, ukoliko pobedu odnese „da“, birao Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca. Do sada, to je rađeno u parlamentu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare