Vlast ne čuje vapaje meštana zbog Rio Tinta, kažu – protest, a ne referendum

Vesti 30. avg 202119:31 63 komentara

"Uzimaju puteve, njive, šumu, ne pitaju nikoga ništa, i ne možeš im ništa" - to bi vam rekli meštani sela Gornje Nedeljice, ako biste ih pitali kako teče priprema za rudnik litijuma, koji bi u tom mestu trebalo da otvori Rio Tinto. Vlast ih, kažu meštani, ne štiti od tog "okupatora" i zato će da se bore sami. Opštini će predati peticiju protiv rudnika i doći će u Beograd, na protest 11. septembra. Ako krene iskopavanje, staće ispred mašina i telima braniti svoje njive.

Da ste na putu do Loznice videli bilbord na kojem piše „Jadarit, otkriće iz Srbije za ceo svet“, verovatno biste pomislili da se radi o otkriću koje će preporoditi taj kraj. Samo desetak kilometara dalje, zbog iskopavanja tog blaga – nestaće sela. Brezjak je već izbrisan, a ista sudbina preti i Gornjim Nedeljicama, gde živi Branivoje Kokanović. Rio Tinto mu za rudnik traži tri hektara plodne zemlje, a on je ni po koju cenu ne da. Nije se, kaže, njegov pradeda za tu zemlju na Solunskom frontu borio, da bi je on prodao.

Povezane vesti

„Svo ovo polje, eno do onog sela Brnjac nema ar zemlje da nije obrađen – lucerka, kukuruz, soja, pšenica…što god posije ima. I od toga narod ima stoku, a kad ovo uništi nema ništa“, kaže Kokanović.

Ljudi iz kuća u Gornjim Nedeljicama, front su očigledno uveliko napustili i to je sudeći prema istaknutim upozorenjima vlasništvo kompanije Rio Tinto.

Lokalni aktivisti kažu da je prema informacijama koje oni imaju od preko 620 parcela otkupljeno više od 270. I tu, kažu Rio Tinto, neće stati.

„Oni samo kažu otkupićemo mi to. A na koji način, ne kažu“, ističe Kokanović.

Ako Rio Tinto otkupi sve i krene sa iskopavanjem litijuma, sigurni su da neće stradati samo njihovo selo.

„Od Osečine do Drine, do Bijeljine. To će sve biti potrovano, pustoš. Ja kako sam čuo od ovih ljudi, ekologa, to neće biti trave, drveta“, kaže Kokanović.

„Tamo je reka Jadar, ovde dole ispod je reka Korenita koja se uliva u Drinu. Van svake pameti je da se stavi jalovište u ovako plodnu zemlju. Najplodniju zemlju oni uzimaju. Normalan čovek ne bi tako nešto uradio“, ističe predsednik MZ Slatina i Gornje Nedeljice Dragan Karajčić.

Zbog prodaje parcela manje je onih koje Zlatko Kokanović, koji se bavi proizvodnjom mleka, može da zakupi za pašnjake. I već ove godine imaće manje litara mleka nego prošle i pretprošle.

„Tako da ja već trenutno imam štetu od kompanije Rio Tinto. Ako dođe do rudnika mi nemamo budućnost, nema budućnosti znači ni u Srbiji, a kamoli da ostanem u nekom gradu“, ističe Kokanović.

Pričaju meštani i da su pozivali predsednika države da dođe u selo i slali mu pisma. Država je, kažu, dužna da im otvoreno kaže šta je Rio Tintu obećala.

„To zameram celokupnoj vlasti i Vučiću i onoj Brnobabićki i ko je sa njima. Od njih to sve zavisi“, kaže Kokanović.

I pošto njihov vapaj vlast ne čuje, dogovorili su se da 11. septembra dođu u Beograd na protest ispred Predsedništva. Jer, referendum koji predsednik najavljuje, za njih nije opcija.

„Opcija je da mi odbranimo i da isteramo Rio Tinto, to jest okupatora iz naše zemlje. Ja sam član Srpske napredne stranke, ali sam protiv ovog projekta“, kaže Dragan Karajčić predsednik MZ Slatina, Brezjak i Nedeljice

„Mi ćemo skupiti pare, narod će skupiti pare, isplatićemo ih ako ima država obavezu da im isplati i neka idu u tri, da ne kažem čega, odakle su došli“, poručuje Kokanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare