Vlasniku restorana u Novom Pazaru 14 godina zatvora zbog ubistva gosta

Vesti 08. apr 202214:58 0 komentara
Shutterstock

Viši sud u Novom Pazaru osudio je Adnana Alibašića (42) na jedinstvenu kaznu zatvora od 14 godina zbog ubistva Nihada Hamidovića (23) u restoranu "Divan", čiji je vlasnik, objavio je radio Sto plus.

Sudsko veće je Alibašića proglasilo krivim za tri krivična dela – ubistvo, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i izazivanje opšte opasnosti, počinjena 23. januara 2020. godine.

Za ubistvo mu je izreklo kaznu od 12 godina i šest meseci zatvora, a za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno nošenje oružja po godinu dana zatvora, uz novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Sud je utvrdio da je ubistvu, pred više desetina gostiju, prethodilo koškanje Alibašića sa Hamidovićem, posle kojeg je, prilikom izlaska iz restorana, sugerisao Emiru A. (28) da ga napadne što je on i učinio izazvavši tuču.

Tokom tuče, Alibašić je „magnumom 357“ udario Hamidovićevog prijatelja u glavu, a i sam je od strane nepoznate osobe uboden nožem u leđa.

U razmaku od nekoliko sekundi, ispalio je dva projektila od kojih je jedan pogodio Hamidovića u levu bočnu stranu grudi, a drugi njegove prijatelje B.B. i S.M, koji su se nalazili ispred restorana.

Teško ranjeni Hamidović je prebačen u novopazarsku Opštu bolnicu, gde je ubrzo preminuo.

Obrazlažući presudu, predsednik sudskog veća kazao je da do ubistva nije došlo „na bezobziran način“, kako je Više tužilaštvo tvrdilo u optužnici, jer nije došlo do prekoračenja nasilničkog ponašanja koje je uobičajeno prilikom izvršenja krivičnih dela te vrste.

Takođe, sudsko veće je stanovišta da Alibašić nije delovao u nužnoj odbrani, što je tvrdio njegov branilac, jer je „u sukob sa Hamidovićem ušao dobrovoljno“.

Istom presudom Viši sud osudio je Emira A. (28) na jedinstvenu kaznu zatvora od 10 meseci zbog nasilničkog ponašanja i pomoći izvršiocu nakon izvršenog krivičnog dela u saizvršilaštvu.

Sud je utvrdio da je on, na znak Alibašića, napao Hamidovića, nanevši mu udarce pesnicom u glavu, kao i da ga je, dok je ranjen ležao na podu, nekoliko puta šutnuo nogom u glavu.

Pored toga, utvrđeno je i da je naložio dvojici muškaraca da očiste krv sa poda restorana i sakriju municiju.

Kako se radi o prvostepenoj presudi, Više tužilaštvo u Novom Pazaru i branilac osuđenog imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Kragujevcu.

Javnom izricanju presude prisustvovao je veliki broj članova porodice oštećenih i okrivljenih, uz jake policijske snage.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!