Vlaška stranka pisala Evropskoj uniji zbog Ziđina

Vesti 26. mar 202111:57 4 komentara
Ziđin
N1

Vlaška narodna stranka (VNS) saopštila je danas da je uputila oštar protest institucijama Evropske unije zbog ponašanja prema rumunskoj manjini u istočnoj Srbiji, odnosno zbog, kako navode, zagađenja reke Pek koje izaziva kineska kompanija Ziđin.

Zagađenjem reke Pek ugrožavaju se pre svega gradovi Majdanpek, Kučevo, Veliko Gradište i okolna manja mesta, navela je VNS i dodala da je najveći deo tog regiona nastanjen rumunskom manjinom, odnosno Vlasima.

„S obzirom na zagađenje regiona oko Bora koji se nalazi južnije, vlaška/rumunska manjina u Srbiji je ovim znatno ugrožena budući da ovi regioni pokrivaju skoro 30 odsto teritorije koju nastanjuje“, navedeno je.

Povezane vesti:

Kao politička partija vlaške/rumunske manjine VNS ističe da su prinuđeni da reaguju na tu situaciju, „jer je time ugrožen fizički opstanak te zajednice u regionu“.

Lokalno stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom, podsetio je VNS i dodao da reka Pek zagađuje podzemne tokove kao i obalno zemljište koje se koristi za useve, čime se ozbiljno ugrožava ekonomska osnova regiona.

Navedeno je i da većina sela u tom regionu nema vodovod već se snabdeva pijaćom vodom iz netestiranih bunara i iz izvorišta podzemnih voda, a ista voda se koristi i za ishranu stoke.

Uz ocenu da lokalno stanovništvo nema mogućnosti da utiče na situaciju, VNS navodi da je dodatni problem i prašina sa otvorenih kopova koja se nekontrolisano širi po regionu i zagađuje vazduh, kao i površine na kojima se ova prašina taloži, prodire u tlo i tako dodatno zagađuje zemljište i podzemne vode.

U nekim delovima regiona pčelarstvo kao poljoprivredna grana je postalo neodrživo, upozorio je VNS i zaključio da Srbija ignoriše problem sopstenih građana i umesto njih štiti interese strane kompanije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare