Vlasi: Rusija više nije zainteresovana da insistira na odbrani pozicija Srbije

Vesti 18. okt 202208:15 38 komentara
priština kosovo
N1

Politički analitičar iz Prištine Azem Vlasi ocenio je da u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) Rusija i Kina "trenutno neće koristiti veto za prijem Kosova u UN", u slučaju da se postigne dogovor u dijalogu Beograda i Prištine.

„Situacija u poziciji Rusije se promenila sada kada je pripojila neke delove suverene države Ukrajine. Rusija više nije zainteresovana da insistira na odbrani pozicija Srbije, ako se Srbija ne protivi prijemu Kosova u UN, i o tome ćuti, onda Rusija i Kina ne moraju da koriste veto. Svako ima svoje probleme“, rekao je Vlasi za prištinsku KTV.

POVEZANE VESTI

Govoreći o preambuli Ustava Srbije u kojoj se navodi Kosovo, Vlasi, koji je bivši visoki kosovski i jugoslovenski funkcioner, ocenio je da bi preambula „trebalo da bude promenjena“, kada se postigne konačan dogovor za normalizaciju odnosa i da, ako ne dođe do njene promene, „to znači da Srbija nije odustala od pretenzija na Kosovo“.

Što se tiče Zajednice srpskih opština, Vlasi je rekao da je treba formirati, ali samo u okviru ustavnog i pravnog sistema Kosova.

„Stav Kosova treba da bude jasan. Zajednica opština sa srpskom većinom, kao vid saradnje po nekim konkretnim pitanjima između ovih opština, biće formirana, ali u okviru ustavnog i pravnog sistema Kosova. Zajednica kao takva biće formirana kada bude postignut konačni sporazum za normalizaciju odnosa i kada je on finalizovan“, kazao je Vlasi.

Govoreći o „francusko-nemačkom predlogu“ za postizanje sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, Vlasi je rekao da je Kosovo u povoljnom položaju, jer strane koje su uključene u dijalog „ne traže nikakav kompromis od Kosova koji bi štetio njegovo državljanstvo, unutrašnju strukturu, teritoriju ili granice“.

Po njegovom mišljenju, Srbija trenutno ima oslabljenu poziciju u Evropi zbog odluke da joj se ne pridruži u sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.

„To je najvažniji trenutak iz više razloga, imamo inicijativu dve najvažnije države EU iza kojih stoje predsednik Francuske Makron i nemački kancelar Šolc. Prema ovoj inicijativi, čini se da se Evropljanima žuri da okončaju dijalog Kosova i Srbije konačnim dogovorom“, istakao je Vlasi.

Ocenio je da „ubrzano članstvo Srbije u Evropskoj uniji“ ne bi naškodilo Kosovu, već bi otvorilo put evropskim integracijama.

„Problem je što Srbija još uvek nije spremna da prihvati ponude kako bi brže ušla u EU i dobila od nje velika sredstva“, rekao je Vlasi.

On je ocenio i da je Srbija, zbog svog stava prema Rusiji, ostala usamljena u demokratskom svetu.

„Vučićeve izjave nikada ne treba shvatati ozbiljno. Svaka izjava je za unutrašnje potrebe, da zadrži svoju poziciju dominantne ličnosti na političkoj sceni Srbije. On, intimno, po svim ocenama njegove politike, vidi da je ostao sam. Srbija je ostala sama u demokratskom svetu“, rekao je Vlasi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare